Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи показувати придбання відрядженими працівниками у ФОП в 4ДФ – ДПС

20 грудня 2021, 16:20
946
0
Реклама

Оскільки юридична особа лише компенсує витрати працівника на відрядження, то відображати в Розрахунку сплату працівником коштів за надані під час відрядження фізичною особою - підприємцем послуги, така юридична особа не зобов'язана - нагадують регіональні податківці.

Цю позицію контролерів можна вважати усталеною (див. роз'яснення з категорії 103.25 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)).

Однак, вважаємо за доцільне зауважити - все залежить від того, яким чином здійснюватиметься оплата за вказані послуги. Якщо відряджений працівник особисто сплачує кошти за отримані послуги підприємця, пов'язані з проживанням у готелі, то за таких обставин підприємство, котре компенсує працівникові понесені витрати, не є податковим агентом підприємця. Відповідно - відображати в додатку 4 до розрахунку "Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору" суми компенсації не потрібно.

А от якщо розрахунок за надані послуги здійснюється корпоративною карткою, то можуть виникнути проблеми, адже при цьому незалежно від того, що картку використав працівник, - фактичним платником (за витягом) буде юрособа з усіма наслідками, що випливають, у частині відображення виплати доходу підприємцю у 4ДФ.

Відповіді на кілька запитань під час оформлення відрядження та відшкодування зроблених у ньому витрат читайте в статті «Витрати у відрядженні по Україні - найпоширеніші запитання» сучасного медіа для бухгалтерів «Інтербух».

LIGA ZAKON бажає бухгалтерам успішного професійного року! Тільки до 14 січня даруємо знижки на преміум-функції LIGA360:Бухгалтер. Отримуйте максимум інформації та інструментів у Новому Році.

Джерело: повідомлення ДПС в Одеській області

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини