Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Страхові компанії працюватимуть за новим Законом із 2024 року

Реклама

Новий Закон України "Про страхування" від 18.11.2021 р. № 1909-IX набрав чинності із 19.12.2021 року, однак уводиться в дію із 01.01.2024 року.

Цей закон змінює цілий спектр вимог до ліцензування страховиків, оцінки їх платоспроможності та ліквідності, корпоративного управління й управління ризиками, припинення діяльності компаній та передавання страхового портфеля тощо.

НБУ, як регулятор небанківського фінансового ринку, повідомляв основні новації прийнятого Закону.

По-перше, страховики повинні мати прозорі структури власності, розкривати інформацію про всіх власників істотної участі та ключових учасників компанії.

По-друге, під час реєстрації страхові компанії повинні будуть надавати плани діяльності на три роки.

По-третє, введено вимоги до системи корпоративного управління компанією (зокрема, роботи ради та правління).

Зокрема, керівники страхових компаній та особи, відповідальні за ключові функції, повинні відповідати кваліфікаційним вимогам до професійної придатності та ділової репутації. НБУ погоджуватиме їх призначення на посади. Також НБУ проводитиме оцінку колективної придатності членів наглядової ради або виконавчого органу страховика.

По-четверте, закон установлює диференційований підхід до мінімального розміру статутного капіталу страховиків: 32 млн грн для страховиків non-life та 48 млн грн - для компаній зі страхування життя, страховиків із ліцензією на класи страхування відповідальності, кредитів, поруки та на здійснення діяльності з перестрахування.

Також страхові компанії зможуть отримувати всього одну ліцензію замість цілої низки на кожен окремий вид послуг. Так, за міжнародною практикою, НБУ перейде від ліцензування окремих видів страхування до ліцензування за класами. Страхова компанія зможе змінювати обсяг ліцензії - додавати нові класи або ж навпаки звужувати обсяг ліцензії. Законом виділяє 5 класів у межах страхування життя (life) та 18 класів за напрямом non-life-страхування. Проте компанії не зможуть поєднувати послуги life та non-life-страхування.

Не пропусти важливих змін у Новому Році. Нові правила, закони чи реквізити для сплати податків - про все повідомить LIGA360. Тільки до 14 січня LIGA ZAKON дарує новорічні знижки на преміум-рішення для фахівців. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини