Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За продаж товарів без фіскальних чеків ДПС оштрафувала на понад 4,5 млн грн

Реклама

Доки ФОПи в очікуванні повної фіскалізації з 1 січня 2022 року, в ДПС рапортують про донарахування понад 4,5 млн грн штрафів упродовж вересня - листопада 2021 року за продаж товарів без РРО.

Податківці проводить фактичні перевірки суб?єктів господарювання, які продають підакцизні товари, якщо наявна інформація про можливі порушення у сфері торгівлі та громадського харчування, у т. ч. за зверненнями громадян.

Одне із свідчень про приховування реальних доходів - продаж товарів, у т.ч. підакцизних, без застосування РРО та без видачі покупцям фіскальних чеків.

Завдяки доперевірочному аналізу ДПС та інформації, яка надходила від РРО/програмних РРО у січні - липні 2021 року, виявлено низку суб'єктів господарювання, які придбавали в оптових постачальників алкогольні напої або тютюнові вироби, при цьому через такі РРО/ПРРО жодного разу не проводились суми розрахункових операцій у вказаному періоді.

Територіальні підрозділи аудиту упродовж вересня - листопада 2021 року провели 534 фактичні перевірки таких ризикових суб'єктів господарювання.

Також упродовж 2021 року в ході фактичних перевірок почастішали випадки використання РРО/ПРРО з порушенням використання режиму програмування найменування підакцизних товарів (у т. ч. без зазначення коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД).

ДПС звітує, що у 2021 році встановлено понад 11 тис випадків (у кожній другій перевірці) реалізації підакцизних товарів (алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального) без відображення в чеку коду УКТ ЗЕД.

Тому податківці нагадують, що у розрахунковому документі, який створює РРО при розрахункових операціях з продажу підакцизних товарів, відображають як обов'язковий реквізит "код УКТ ЗЕД".

Якщо суб'єкт господарювання не показав в чеках РРО коди УКТ ЗЕД, тоді може отримати штраф у розмірі 300 НМДГ (5100 грн), що передбачено п. 7 ст. 17 Закону про РРО.

Водночас треба враховувати, що Законом № 1914 із 2022 року змінюється механізм справляння акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Він переносить на виробників та імпортерів обов'язок сплати 5% акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, який на сьогодні сплачують суб'єкти роздрібної торгівлі.

Не пропусти важливих змін у Новому Році. Нові правила, закони чи реквізити для сплати податків - про все повідомить LIGA360. Тільки до 14 січня LIGA ZAKON дарує новорічні знижки на преміум-рішення для фахівців. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини