Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бухгалтери, касири та менеджери увійшли в перелік професій жінок, яких з 17 грудня беруть на військовий облік

Реклама

Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік, був затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 р. № 313 та набрав чинності 17.12.2021 р.

Зокрема, йдеться про такі професії жінок як керівники фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів та інші керівники, менеджери (управителі) з права, бухгалтерського обліку, досліджень ринку, вивчення суспільної думки, консультацій з питань комерційної діяльності та управління, менеджери (управителі) з бухгалтерського обліку, професіонали в галузі аудиту та бухгалтерського обліку, наукові співробітники (аудит, бухгалтерський облік), аудитори та кваліфіковані бухгалтери, бухгалтери та касири-експерти, реєстратори бухгалтерських даних.

Потрапили у Перелік № 313 і менеджери (управителі) у фінансовій діяльності, у сферах грошового посередництва, фінансового лізингу та надання кредитів, менеджери (управителі) в допоміжній діяльності у сфері фінансів, в інших видах фінансового посередництва чи економічної діяльності, економісти, фахівці в галузі фінансів та торгівлі, статистики-обліковці та конторські службовці, що займаються фінансовими операціями, касири в банках та інкасатори.

Отримайте всі відповіді щодо бухгалтерського й кадрового обліку на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові інструкції, експертні роз'яснення, свіжа аналітика. Подробиці за посиланням.

Також до Переліку № 313 внесено наступні професії:

- професіонали в галузі програмування, оператори ЕОМ, оператори ПЕОМ;

- секретарі та службовці, що виконують операції за допомогою клавіатури, стенографісти та друкарки, оператори машин для оброблення текстів і подібні професії, оператори лічильних машин;

- керівники малих підприємств та закладів ресторанного господарства без апарату управління, менеджери (управителі) в закладах ресторанного господарства, менеджери (управителі) з організації харчування, кухарі;

- професіонали в галузі медицини (крім медичних сестер), в галузі лікувальної справи, в галузі стоматології;

- керівні працівники апарату місцевих органів державної влади, організатори діловодства, секретарі, переписувачі та діловоди, службовці з інформування (довідок);

- менеджери (управителі) з підбору, забезпечення та використання персоналу,

- професіонали в галузі правознавства, адвокати, інспектори митної служби, інспектори податкової служби тощо.

Згідно з ч. 11 ст. 1 Закону № 2232 жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруться на військовий облік військовозобов'язаних. Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Згідно з ч. 5 ст. 34 Закону № 2232 персональний облік військовозобов'язаних передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їх роботи або навчання та покладається на керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій і закладів освіти незалежно від підпорядкування і форми власності.

На жаль, незрозумілим є порядок взяття на облік жінок, чиї спеціальності або професії охоплені Переліком № 313, адже переважна більшість з них не перебувала досі на такому обліку й щодо них складно буде швидко та результативно застосувати процедури, передбачені для військового обліку чоловіків - як з огляду на кількість відповідних жінок-професіоналів, так і через відсутність у них на руках військово-облікових документів.

Відкритим залишається і питання дій роботодавців щодо таких жінок-працівників, а також відповідальності за невиконання останніми вимог щодо військового обліку.

Тож залишається чекати на більш детальні роз'яснення від уповноважених органів.

LIGA ZAKON бажає HR-фахівцям успішного професійного року! Тільки до 14 січня даруємо знижкки на преміум-функції LIGA360:HR-менеджер. Отримуйте максимум інформації та інструментів у Новому Році.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини