Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Взяття жінок на військовий облік – Міноборони пояснило кого беруть і коли почнуть штрафувати

Реклама

Минулого тижня ми розповідали про Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік, який був затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 р. № 313 та набрав чинності 17.12.2021 р.

У Міноборони наголосили: процес взяття на військовий облік жінок, визначений законом, проводитиметься територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки поступово, відповідно до готовності нормативно-правової бази, з урахуванням особливостей перехідного періоду. Впродовж 2021-2022 років у Збройних силах України буде приведено у відповідність нормативно-правові акти та розроблено організаційно-розпорядчі документи щодо особливостей взяття на військовий облік жінок. До кінця 2022 року у Генеральному штабі Збройних Сил України буде проведено аналіз змін кількості військовозобов'язаних-жінок, що перебувають на військовому обліку.

Своєю чергою, Головнокомандувач ЗС України генерал-лейтенант Валерій Залужний повідомив, що не йдеться про призов чи обов'язкову мобілізацію жінок до війська, як про це вже заявляють деякі ЗМІ. «Протягом наступного року всі процедури будуть відкалібровані таким чином, щоб для наших співгромадянок, чиї спеціальності є в переліку для військового обліку, та їхніх роботодавців процес постановки на облік був максимально комфортним… На навчання жінки будуть виїжджати винятково за бажанням», - сказав В. Залужний.

У Головному управлінні розвідки Міноборони вказали, що взяття на військовий облік - це не призов на службу. На життя українок ці законодавчі зміни зараз не вплинуть, а до кінця 2022 року може постати необхідність стати на облік у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання. Протягом 2022 року не варто очікувати якихось проблем. У подальшому за ухилення від військового обліку, як і для чоловіків, після попередження з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, передбачено штрафи.

При цьому військовому обліку підлягають усі жінки у віці від 18 до 60 років, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком.

Якщо проаналізувати норми чинного законодавства, то варто зауважити ще кілька важливих нюансів. Так, ухилення від постановки на військовий облік тягне за собою накладення штрафів у розмірах 850-1700 гривень - на відповідну особу. Штраф у 5100-8500 гривень загрожує роботодавцю військовозобов'язаного, який ухиляється від обліку.

Якщо жінка, яка має відповідні професію, вік та стан здоров'я, діє як ФОП, працює за цивільно-правовим договором чи перебуває у стані домогосподарки, то це не впливає на необхідність стати на військовий облік.

Більше деталей - у нашій публікації.

Не пропусти важливих змін у Новому Році. Нові правила, закони чи реквізити для сплати податків - про все повідомить LIGA360. Тільки до 14 січня LIGA ZAKON дарує новорічні знижки на преміум-рішення для фахівців. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини