Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрібно держслужбовцю декларувати "ковідну тисячу" — роз’яснення НАЗК

Реклама

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розповіло чи потрібно вказувати тисячу гривень, отриману завдяки вакцинації, як дохід при декларуванні, передбаченому для держслужбовців. Відповідь однозначна: ні, адже ці кошти не є доходом для цілей декларування. НАЗК пояснює це наступним чином: ці кошти вакциновані отримають не готівкою, а як цифровий ваучер, який можна буде витратити лише на певний перелік послуг і товарів. До того ж, у разі, якщо особа не використає їх протягом 4-х місяців, вони автоматично повернуться до державного бюджету. Оскільки кошти, отримані в рамках Програми, будуть надаватись виключно в безготівковій формі, зараховуватимуться на спеціальний рахунок, не підлягатимуть оподаткуванню, то такі кошти не є доходом. Отже, їх не потрібно буде зазначати у декларації.

А от чи потрібно держслужбовцям декларувати спеціальний рахунок? Так, рахунок необхідно зазначити у розділі 12.1. "Банківські та інші фінансові установи, у яких відкрито рахунки суб'єкта декларування або членів його сім'ї". А точніше, якщо такий рахунок буде відкрито протягом не менше половини днів протягом звітного періоду (для декларації перед звільненням) або станом на кінець звітного періоду (для декларацій всіх видів), то його потрібно буде декларувати.

Важливо, що відкритий поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги в рамках Програми "єПідтримка" закривається банком (без заяви отримувача допомоги) через 4 місяці з дня зарахування допомоги, незалежно від факту її використання.

Як HR-спеціалісту ефективно оперувати із щоденним потоком інформації? На ІТ-платформі LIGA360:HR. Знаходьте відповіді з гострих питань кадрового адміністрування, правові позиції, новини й аналітику. Дізнайтеся більше про переваги LIGA360:HR за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини