Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова амністія можлива для незадекларованих доходів самозайнятих осіб

Реклама

Податківці відповіли, чи може самозайнята особа подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію (далі - Декларація) та задекларувати кошти, отримані від госпдіяльності, які не були задекларовані у податковій декларації та з яких не були сплачені відповідні податки і збори.

В такому разі самозайняту особу також цікавить, чи будуть зазначені кошти під час документальної перевірки вважатися такими з яких сплачені усі податки та збори.

Скористатись одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи - резиденти, у т. ч. самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до ПКУ є чи були платниками податків (п. 3 підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ).

Тому подати Декларацію можуть фізичні особі, у т.ч. самозайняті особи.

Якщо самозайнята особа має у власності кошти, отримані нею від госпдіяльності, але такі кошти не були задекларовані у податковій декларації, а також не були сплачені податки, встановлені податковим законодавством, то вона може задекларувати вказані кошти, подавши Декларацію та сплатити збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування за ставкою, визначеною п. 8 підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ.

Сплата у повному обсязі суми збору звільняє декларанта від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, та від обов'язку нараховувати та сплачувати податки і збори щодо доходів, які стали джерелом одержання (набуття) активів, зазначених в Декларації (у межах складу і вартості активів, зазначених в Декларації як об'єкт і база для нарахування збору), що мали місце у будь-якому з податкових періодів до 1 січня 2021 року.

Тож під час документальної перевірки зазначені кошти будуть вважатися такими з яких сплачений ПДФО, єдиний податок, військовий збір.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Також ознайомтеся:

- податкова амністія зарплати "в конверті" не призводить до перевірок роботодавців - наголосили в ДПС;

- податкова служба розробляє порядок перевірок декларацій, поданих в рамках податкової амністії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини