Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрособи складають схему структури власності на власний розсуд і можуть відступати від оприлюднених прикладів – Мін’юст

Реклама

Мін'юст у листі від 04.01.2022 р. № 26110-03-5/15 вирішив роз'яснити щодо зразків складання схематичного зображення структури власності. Адже до міністерства надходять численні звернення від юридичних осіб щодо відмови у здійсненні державними реєстраторами реєстраційних дій з підстав невідповідності структури власності юридичної особи зразкам складання схематичного зображення структури власності, які оприлюднені на офіційному вебсайті Мінфіну.

За висновком Мін'юсту оприлюдненні на сайті Мінфіну зразки складання схематичного зображення структури власності є лише прикладами, які можуть використовуватися юридичними особами для складання ними структури власності, і мають змінюватися юридичною особою в залежності від специфіки утворення, форми власності та підпорядкування, особливостей та обставин володіння власністю даної юридичної особи.

Пояснюється це наступним: відповідно до норм статті 17 Закону № 755 юридичні особи повинні мати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників (далі - КБВ) та структуру власності, підтримувати інформацію про КБВ та структуру власності в актуальному стані, оновлювати її та повідомляти державного реєстратора про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення, та подавати державному реєстратору документи, що підтверджують ці зміни. Тобто обов'язок складання структури власності та встановлення інформації про КБВ законодавством покладено на юридичних осіб.

Міністерство фінансів наказом від 19.03.2021 р. № 163 затвердило Положення про форму та зміст структури власності, яке відображає форму і зміст структури власності, яка з метою встановлення КБВ має в обов'язковому порядку надаватися державному реєстратору. Разом з тим Міністерство фінансів відповідно до абз. 2 п. 3 Положення розробило зразки складання схематичного зображення структури власності та оприлюднило їх на своєму офіційному вебсайті (mof.gov.ua/uk) в рубриці "Діяльність / Фінансовий моніторинг / Зразки складання схематичного зображення структури власності". Але це лише приклади, а не обов'язкові форми.

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини