Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 5 лютого нотаріуси надсилають інформацію про фізосіб-покупців нерухомості до ДПС

Реклама

У суботу, 5 лютого 2022 року, набрав чинності Порядок електронної взаємодії інформаційних систем Міністерства юстиції та Державної податкової служби України щодо підтвердження відомостей про фізичну особу під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Основною метою прийняття Порядку є вдосконалення механізмів верифікації відомостей про фізичних осіб, що вносяться до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРП), під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Перевірка передбачає надсилання до Державного реєстру фізичних осіб-платників податків (ДРФО) наступних відомостей:

- прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) фізичної особи;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків згідно з ДРФО.

У відповідь державний реєстратор отримає підтвердження/спростування вірності наданої інформації.

«Вищевказана інформація і наразі вноситься до ДРРП, проте без перевірки дійсності. На жаль, це інколи призводить до технічних помилок у таких відомостях. Порядок же, по суті, лише врегульовує механізм електронної інформаційної взаємодії інформаційних систем державних органів. А саме - направлення за допомогою ДРРП запитів до Державної податкової служби України з метою підтвердження «правильності» внесення відомостей про фізичних осіб», - пояснює заступник міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов.

За його словами, набрання чинності Порядком забезпечить правову основу для розробки спільних договорів, якими визначатимуться структура та формат інформаційних файлів, механізм та канали обміну інформацією і процедури взаємодії інформаційних систем, а також можливість технічної реалізації такої взаємодії. Наразі робота над впровадженням механізму верифікації відомостей, що вносяться до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, вже триває.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини