Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці та ДПС висловилися щодо ЦПД та подання Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Реклама

На тему подання Повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту висловилися Держпраці та ДПС. Щоправда, їхні відповіді мало що можуть дати для практичного використання суб'єктами господарювання.

Так, Держпраці в листі від 04.02.2022 р. № 702/4.1/4.1-22 довго цитувала чинне законодавство. Передусім - щодо власних повноважень, визначених Положенням № 96, та передбаченого у КЗпП обов'язку роботодавця повідомляти ДПС про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Окремо Держпраці зупинилася на статусі гіг-контракту, визначеному Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» як цивільно-правовий договір. При цьому наголосили: укладення цивільно-правових договорів регулюється ЦКУ, контроль за виконанням умов яких не належить до повноважень Держпраці.

Резюме ж наступне: Держпраці здійснює контроль за виконанням умов Постанови № 413 в частині подання суб'єктами господарювання повідомлень про прийняття найманих працівників (за основним місцем роботи та за сумісництвом). Інші питання, викладені у листі, на яке відповідали, не належать до повноважень Держпраці. У разі виникнення додаткових запитань можна звернутись до Міністерства економіки як до головного органу у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері праці.

Фактично аналогічну позицію зайняли і податківці у листі від 01.02.2022 р. № 144/2/99-00-04-03-03-02. У ньому йдеться, що враховуючи норми Постанови № 413, Державна податкова служба України лише приймає від суб'єктів господарювання Повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту, проте не регулює питання трудових відносин, встановлених ст. 24 КЗпП. А ось надання роз'яснень стосовно законодавства про працю в частині заповнення та подання Повідомлення знаходиться, на думку ДПС, в правовому полі Мінекономіки.

Бажаєте мінімізувати кадрові ризики для своєї компанії? Спробуйте ІТ-платформу LIGA360:HR. Дізнавайтесь першими про зміни трудового законодавства, контролюйте відгуки про бренд роботодавця, перевіряйте надійність кандидатів та співробітників. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини