Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Служба зайнятості вказала на 5 нюансів із квотою на працевлаштування

Реклама

Квота на працевлаштування окремих категорій осіб закріплена в Законі України "Про зайнятість населення" (далі - Закон) та розробленому відповідно до нього Порядку надання роботодавцями Державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, затвердженому наказом Мінсоцполітики від 16.05.2013 р. № 271 (далі - Порядок № 271).

Серед аспектів дотримання квот на працевлаштування:

1. Законом визначено коло осіб, які користуються квотами на працевлаштування.

Ці категорії наведені у статті 14 Закону. А належність громадян до вказаних категорій та дія квоти протягом відповідного періоду підтверджують документами, зазначеними в п. 3.2 Порядку № 271.

2. Обов'язки щодо працевлаштування у рахунок квоти поширюється на певне коло роботодавців.

Для працевлаштування осіб, зазначених у п. 1-5, 7-8 ч. 1 ст. 14 Закону, встановлена квота у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб. Для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років, встановлена квота у розмірі не менше однієї особи у середньообліковій чисельності штатних працівників підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб.

3. Про виконання квоти на працевлаштування роботодавець має інформувати органи Державної служби зайнятості.

Роботодавці щороку, не пізніше 1 лютого після звітного року, подають центру зайнятості інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Така форма затверджена додатком до Порядку № 271.

Можливість працевлаштувати осіб, які мають додаткові гарантії, за сприянням Держслужби зайнятості, роботодавець реалізує при поданні форми звітності № 3-ПН "Інформація про попит на робочу силу (вакансії)", яка затверджена наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. № 316.

4. За невиконання квоти для працевлаштування передбачена відповідальність.

У разі невиконання роботодавцем протягом року квоти для працевлаштування громадян з нього стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної зарплати, встановленої на момент виявлення порушення (ст. 53 Закону).

5. Роботодавці можуть звернутися у передбачених законодавством випадках за допомогою до служби зайнятості.

Така можливість передбачена у ч. 3 ст. 14 Закону. Одне із завдань Держслужби зайнятості - додаткове сприяння у працевлаштуванні окремих категорій громадян, які неконкурентоспроможні на ринку праці.

Джерело: повідомлення Держслужби зайнятості.

Також читайте статтю "Як рахувати квоту для осіб передпенсійного віку".

Спробуйте рішення LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднана аналітика видань “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”, а ще є щоденні оновлення новин. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини