Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли у ФОПа немає обов’язку ведення обліку товарних запасів – висновок ДПС

Реклама

У разі якщо ФОП є платником єдиного податку, не зареєстрований платником податку на додану вартість та не здійснює реалізацію категорії товарів зазначеної у п. 12 ст. 3 Закону про РРО, то як результат на нього не поширюються вимоги Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку (далі - Порядок № 496). Такий висновок зроблено в ІПК від 03.02.2022 р. № 298/ІПК/99-00-07-05-01-06.

Водночас, у разі якщо з 01.01.2022 р. ФОП додатково розпочав діяльність з реалізації товарів зазначених у п. 12 ст. 3 Закону про РРО, зокрема, виробів медичного призначення, то на підприємця поширюватимуться вимоги Порядку № 496 на загальних підставах, щодо всіх видів та категорій товарів.

Положеннями пункту 12 статті 3 Закону про РРО передбачено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.

Такі вимоги не поширюються на ФОП, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Як бухгалтерам впоратися зі щоденним потоком інформації та змінами? Все потрібне є на ІТ-платформі LIGA360:Бухгалтер. Отримуйте сповіщення про зміни законодавства й статусів контрагентів, читайте актуальні професійні видання. Замовте LIGA360 прямо сьогодні, щоб бути впевненим у кожному рішенні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини