Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці роз’яснило умови надання дня відпочинку донорам

Реклама

Управління Держпраці в Рівненській області пояснило як діють донорські гарантії відповідно до оновлених норм Закону України "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові" від 30.09.2020 р. № 931-ІХ.

Зокрема, відповіли на питання:

- який період дії донорської довідки;

- чи надають день відпочинку, якщо працівник має графік роботи і здає кров у свій вихідний?

- якщо день відпочинку приєднують до щорічної відпустки, але довідка, до прикладу, за 2021 рік, а відпустка у 2022 році, то чи буде вважатися довідка дійсною, чи її потрібно використати у тому році, в якому здавалася кров.

У дні медичного обстеження та донації крові та/або компонентів крові особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності, із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів роботадавця.

Такій особі безпосередньо після кожного дня донації крові та/або компонентів крові надають день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця. За бажанням такої особи цей день приєднують до щорічної відпустки.

Працівнику необхідно подати заяву не пізніше як за один робочий день до дня донації крові та/або компонентів крові із проханням відпустити з роботи для медобстеження чи здачі крові. Роботодавець повинен видати наказ про таке увільнення, при цьому за працівником зберігають середній заробіток.

Якщо в день безоплатної донації крові та/або її компонентів працівник за погодженням із керівництвом був залучений до роботи, йому за бажанням надають інший день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. Який це буде день, працівник-донор повинен зазначити в заяві.

Якщо працівник здає кров у період щорічної відпустки, то відпустку продовжують на 1 день. Приєднання додаткового дня відпочинку, належного працівникові за давання крові, до щорічної відпустки є правом, а не обов'язком працівника - він може використати такий день як одразу після давання крові, так і в інший час шляхом його приєднання до щорічної відпустки.

Щоб отримати право на продовження щорічної відпустки, працівник має надати довідку до завершення цієї відпустки. При цьому, донор може приєднати день відпочинку як до початку, так і одразу після відпустки.

Отримайте всі відповіді щодо бухгалтерського й кадрового обліку на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові інструкції, експертні роз'яснення, свіжа аналітика. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини