Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обов’язковість використання підписів на токенах із 5 березня – вимоги законодавства і заява ДПС

Реклама

Запровадження обов'язкового використання електронних підписів на захищених носіях, так званих токенах, відбудеться 5 березня 2022 року. Саме тоді закінчується передбачений Постановою № 193 експериментальний проект щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів.

Тому з 5 березня електронний документообіг з КЕП, зокрема і з ДПС, буде можливий лише при підписанні таким підписом з токена, як і вимагає п. 42-1.5 ПКУ та Закон України «Про електронні довірчі послуги»».

А електронні підписи, збережені на незахищених носіях, з 05.03.2022 р. можна використовувати лише тоді, коли законодавство дозволяє використання удосконалених електронних підписів. Приміром - для роботи з ПРРО (Вимоги № 149).

Своєю чергою в ДПС повідомили, що їхні інформаційно-комунікаційні системи здійснюють авторизацію, підписання та прийняття електронних документів таким чином:

  • Єдине вікно подання електронної звітності - приймає електроні документи, які підписані КЕП на захищених носіях та «хмарних» КЕП усіх авторизованих надавачів електронних довірчих послуг;

  • Електронний кабінет авторизує користувачів з використанням КЕП на захищених носіях та «хмарних» КЕП КНЕДП: ДІЯ, Приватбанк, Депозит Сайн, ЦСК Україна. Надає можливість підписання документів КЕП на захищених носіях та «хмарних» КЕП КНЕДП Приватбанк, Депозит Сайн, ЦСК Україна.

Більше деталей на тему «токенізації» - у нашій публікації.

Як бухгалтерам впоратися зі щоденним потоком інформації та змінами? Все потрібне є на ІТ-платформі LIGA360:Бухгалтер. Отримуйте сповіщення про зміни законодавства й статусів контрагентів, читайте актуальні професійні видання. Замовте LIGA360 прямо сьогодні, щоб бути впевненим у кожному рішенні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини