Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємство не може функціонувати через війну — що робити з працівниками: пояснення Держпраці

Реклама

В Управлінні Держпраці у Черкаській області розповіли, як діяти роботодавцям щодо їх працівників у випадку, якщо підприємство не може функціонувати або якщо неможлива робота частини структурних підрозділів. Спеціалісти вказали, що в такому випадку слід оголосити простій.

У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.
Відповідно до статті 113 КЗпП про початок простою, крім простою структурного підрозділу чи всього підприємства, працівник повинен попередити власника або уповноважений ним орган чи бригадира, майстра або посадових осіб.

У випадку виникнення простою не з вини працівника доцільно оформити:

  • акт простою, в якому зафіксувати обставини, в наслідок яких виник простій, дату виникнення простою, тощо;

  • наказ власника або уповноваженого ним органу, який міститиме перелік структурних підрозділів, на які поширюється простій, у випадку, якщо простій не поширюватиметься на все підприємство, а також дату початку та, за можливості, дату закінчення простою або ж подію, з якою пов'язане закінчення простою.

Якщо простій має цілодобовий (тижневий) характер, власник або уповноважений ним орган повинен у наказі обумовити необхідність присутності або відсутності працівника на роботі.

Згідно з вимогами статті 113 КЗпП час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). При цьому, доплата до рівня мінімальної зарплати при простої не здійснюється.

Нагадаємо, що бюджетникам визначили розмір оплати праці за час простою на період воєнного стану.

Читайте також матеріал «Простій: як оформити й оплатити вимушену бездіяльність підприємства».

Постав запитання експертам LIGA ZAKON про бізнес-діяльність в умовах воєнного стану. Кадрові й бухгалтерські питання, сплата податків, чи релокація бізнесу - дізнайся як діяти за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини