Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи покарають роботодавця за затримку виплати зарплати у період війни: пояснення Держпраці

Реклама

В Управлінні Держпраці у Черкаській області пояснили, чи діє норма про відповідальність за несвоєчасну оплату праці у регіонах, де тривають бойові дії.

Перш за все, вони нагадали, що Торгово-промислова палата України повідомила про засвідчення факту настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) з 24.02.2022 р. (лист ТПП від 28.08.2022 р. № 2024/02.0-7.1). При цьому згідно з ч. 1 ст. 9 ЦКУ положення цього Кодексу застосовуються до врегулювання відносин, які виникають у сферах використання природних ресурсів та охорони довкілля, а також до трудових та сімейних відносин, якщо вони не врегульовані іншими актами законодавства. Водночас відповідно до ч. 1 ст. 617 ЦКУ особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

Отже, в Управлінні Держпраці огляду на вищевикладене, вважають, що в умовах воєнного стану положення ЦКУ щодо звільнення від відповідальності за порушення зобов'язання має застосовуватися і до зобов'язань за трудовими відносинами.

Разом з тим звертають увагу, що звільнення від відповідальності за порушення зобов'язання внаслідок форс-мажорних обставин (непереборної сили) не звільняє від виконання самого зобов'язання. Отже, після усунення вищезгаданих обставин, особа зобов'язана виконати всі свої зобов'язання перед іншою стороною.

У Держпраці також наголосили, що роботодавці повинні вживати усіх можливих заходів щодо забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання зарплати (наприклад, шляхом переведення бухгалтерів на дистанційну роботу та забезпечення програмно-технічними засобами для ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності).

Нагадаємо, що Держпраці пояснило, що має робити з працівниками підприємство, яке не може функціонувати через війну.

Читайте також матеріал «Простій: як оформити й оплатити вимушену бездіяльність підприємства».

На час воєнного стану бізнеси можуть підключити рішення LIGA360 на спеціальних умовах. Отримуйте актуальні новини, відповіді на "гарячі питання" для бізнесу, зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини