Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як отримати лікарняні та декретні у випадку бойових дій за місцем розташування роботодавця

Реклама

Фонд соцстрахування інформує, що на період воєнного стану застраховані особи, які мають оригінал листка непрацездатності, виданий на паперовому бланку, або сформований електронний листок непрацездатності, та не можуть отримати матеріальне забезпечення через свого роботодавця у зв'язку із бойовими діями на території його розташування, можуть самостійно звернутися до робочого органу виконавчої дирекції Фонду соцстрахування за місцем свого тимчасового перебування.

При цьому довідку про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи в цьому випадку не вимагають. Проте за наявності такої довідки її копію додають до документів, на підставі яких призначають виплату.

Таку допомогу надають безпосередньо через робочий орган виконавчої дирекції Фонду, до якого звертається застрахована особа.

Якщо страхувальник подавав заяву-розрахунок, але вона не профінансована і не вбачається можливості її профінансувати з причин відсутності зв'язку із страхувальником для підтвердження його діяльності та можливості перерахувати кошти на рахунки працівників згідно поданої заяви-розрахунку, спеціалістами відділення, яке обслуговує цього страхувальника, формують коригуючу заяву-розрахунок, з якої вилучають (сторнують) листок непрацездатності, з яким звернувся працівник. В примітках зазначають мету такої операції та вказують відділення управління виконавчої дирекції Фонду (далі - відділення), в якому застрахована особа подає документи для отримання допомоги.

Коли заява-розрахунок сформована на підставі паперового листка непрацездатності, то така операція можлива лише у випадку, коли страхувальник повернув застрахованій особі оригінал паперового листка непрацездатності і вона може надати його до відділення для призначення виплат.

Окрім того, робочі органи виконавчої дирекції Фонду можуть призначати матеріальне забезпечення застрахованим особам, які проживають на території, де не проводяться бойові дії і функціонування робочих органів виконавчої дирекції Фонду не порушено, але перебувають в трудових відносинах із страхувальниками (в більшості це страхувальники з централізованими бухгалтеріями), які фактично знаходяться на території проведення активних бойових дій.

У випадках звернень застрахованих осіб, які перебувають в трудових відносинах із такими страхувальниками, призначають та отримують матеріальне забезпечення за страховими випадками, які настали під час трудових відносинах із такими страхувальниками, аналогічно. Підтверджують перебування в трудових відносинах на підставі довідки страхувальника або даних ДРЗО, або поданої заяви-розрахунку, в яку включено матеріальне забезпечення на підставі ЕЛН, згідно якого звертається застрахована особа. За наявності поданої заяви-розрахунку, для неї також повинна бути створена коригуюча заява-розрахунок із сторнуванням листка непрацездатності, за яким призначається допомога за правилами, передбаченими Порядком № 8.

Також читайте публікації:

- Листки непрацездатності працівників під час війни;

- Як виплатити заборгованість за лікарняними мобілізованому працівнику.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз?ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини