Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відпустка за власний рахунок через бойові дії: чи може роботодавець відмовити в її наданні

Реклама

Східне міжрегіональне управління Держпраці повідомило, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закон України «Про відпустки».

При цьому нагадали, що роботодавець в обов'язковому порядку за ініціативою працівника повинен надавати відпустки, які передбачені ст. 25 Закон України «Про відпустки», а відпустки, передбачені ст. 26 Закон України «Про відпустки» - за згодою сторін.

Водночас у Держпраці звернули увагу на те, що наразі в країні оголошено воєнний стан, на час якого діє Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 року № 2136-ІХ.

Тож потрібно враховувати положення ст. 12 вищезазначеного закону. А вони говорять про те, що під час воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв'язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

Трудові відносини під час війни, зміни в оподаткуванні й звітності - усі важливі матеріали читайте в "Інтербух". Передплатіть видання зараз на період від 6 місяців й отримуйте знижку 10%.

Читайте також матеріали:

- "Працівник не може звільнитися через бойові дії: як працевлаштуватися в іншому місті";

- "Працівники відсутні на роботі: як це оформити";

- "Неможливість виходу працівника на роботу в зоні бойових дій: дії роботодавця";

- "Працівники не працювали: чи можна виплатити заробітну плату?".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини