Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна звільняти працівників за заявами, отриманими на електронну пошту

Реклама

На сьогоднішній день багато роботодавців хочуть бути впевненими на правомірності своїх длій під час воєнного стану. Зокрема, їх цікавлять відповіді на такі запитання: чи буде ввадатися законним звільнення працівника за заявою, яку останній надіслав за допомогою засобів дистанційного зв'язку, та чи є можливість направити наказ про звільнення у порядку електронного листування. З цього приводу проінформував Координаційний центр з надання правової допомоги.

Чи можна приймати заяви про звільнення із застосуваннямелектронних комунікацій

У мирний час відповідно до ч. 3 ст. 29 КЗпП процедуру обміну документами застосовувались наступним чином:

- працівник має електронний цифровий підпис (далі - ЕЦП) і він підписує ним будь-яку заяву, в тому числі заяву про звільнення;

- працівник надсилає підписану таким чином та належно оформлену заяву роботодавцю;

- у відповідь - роботодавець надсилає працівнику наказ, підписаний за допомогою ЕЦП.

Але варто враховувати, що при цьому відповідний спосіб листування та процедура повинні бути врегульована. Тобто така можливість повинна бути прописаною в трудовому або колективному договорі.

У воєнний час процедура також правомірна. Уся проблема у тому, що не кожен роботодавець фіксував це належним чином під час оформлення трудових відносин, а ЕЦП мають поодинокі працівники.

Що робити тим, хто не має ЕЦП

Існує варіант обміну документами через засоби електронного зв'язку. Сам алгоритм ґрунтується на тому, що в період дії воєнного стану порядок організації кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у районах активних бойових дій роботодавець може визначити самостійно.

На допомогу - алгоритм обміну. За цим алгоритмом оформляйте відпустку, переведення, звільнення чи іншу кадрову процедуру. Так як, зазначено ст.7 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX, забезпечити достовірний облік роботи, яку виконує працівник, та облік витрат на оплату праці є основною умова. А роботодавець сам визначає, як вести кадрове діловодство, можемо спиратися на порядок, який вже спробували служби персоналу держорганів. Як методичний посібник, використаємо Порядок фіксації доведення інформації або документів до відома державного службовця шляхом використання засобів телекомунікаційного зв'язку, що затвердив КМУ постановою від 11.12.2019 р. № 1042 (далі - Порядок № 1042).

Чи законний такий спосіб

Законний такий спосіб звільнення чи ні - це спірне питання. І у разі виникнення трудового спору у суді буде проводено оцінку документів, де зафіксована ця процедура із урахуванням нюансів. При відсутності такого закріплення великі шанси, що працівник може виграти спір. Зокрема, про це говорить судова практика: ВСУ/КСЦ в постанові від 03.12.2018 р. у справі №686/21222/16-ц.

У постанові суд дійшов висновку, що за відсутності попередньої згоди сторін трудових правовідносин на обмін офіційними документами засобами електронного зв'язку, такі документи мають подаватися у паперовій формі з оригінальним підписом автора документу, оскільки направлення заяви засобами електронного зв'язку не дає можливості іншій стороні встановити справжнє волевиявлення заявника.

Трудові відносини під час війни, зміни в оподаткуванні й звітності - усі важливі матеріали читайте в "Інтербух". Передплатіть видання зараз на період від 6 місяців й отримуйте знижку 10%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини