Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Процедура бронювання військовозобов’язаних — що пропонують змінити

Реклама

На початку березня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову від 03.03.2022 р. № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму воєнного стану», якою була впроваджена відповідна процедура.

В Європейській Бізнес Асоціації зауважують, що на превеликий жаль, практична реалізація процедури фактично суттєво загальмувалась з початку травня у зв'язку з неможливістю виконання певних положень, зокрема, укладання договорів на мобілізаційні завдання, яких, у більшості випадків, просто не виявилося на рівні органів місцевої влади.

При цьому чинні бронювання дійсні пів року і з вересня майже вся економіка України може опинитися у ситуації, коли у будь-який момент критичні для роботи підприємства працівники можуть бути мобілізовані.

Скористайтесь спеціальною пропозицією LIGA ZAKON до Дня бухгалтера. Тільки зараз рішення LIGA360:Бухгалтер можна придбати зі знижкою 30%. Обирайте тариф "Професійний" чи "Преміум" прямо зараз.

Урядом напрацьовуються зміни до Постанови № 194 з метою урегулювання проблем, які виникли протягом «першої хвилі бронювань». Європейська Бізнес Асоціація звертається до Уряду з проханням врахувати найбільш критичні проблеми - надати більшої прозорості, а також забезпечити єдиний формат і порядок бронювання працівників. Зокрема, спільнота пропонує врахувати 6 наступних пропозицій:

1) дозволити бронювати військовозобов'язаних, які до цього не проходили військової служби, оскільки цей фактор впливає на критичність того чи іншого працівника для підприємства і потенційна мобілізація, наприклад, головного технолога, може повністю зупинити підприємство;

2) чітко зафіксувати термін дії бронювання (не «до шести місяців», а «шість місяців»), оскільки створення так званої «виделки терміну» може призводити до корупційних ризиків;

3) встановити чіткі терміни погодження бронювань та видачі відповідних наказів та витягів;

4) скасувати необхідність повторного завірення витягів з наказів про бронювання у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (оскільки накази із переліками осіб і так проходить погодження в Міноборони), а також проінформувати усі органи місцевої та центральної влади щодо необхідності визнання таких документів;

5) дозволити бронювати до 70% персоналу без необхідності укладання мобілізаційних завдань, яких, як показала практика, на місцях майже немає для більшості галузей економіки;

6) диджиталізувати процес подачі документів на бронювання та створити єдиний цифровий реєстр заброньованих з доступом до нього усіх зацікавлених органів влади та підприємств.

Усі бухгалтерські інструменти для підприємця - в одному рішенні. Замовляй рішення LIGA360, щоб знати про зміни законодавства, перевіряти контрагентів й подавати звітність онлайн. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини