Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фізособа продає корпоративні права частинами: як вирахувати витрати при визначенні інвестиційного прибутку

4 серпня 2022, 16:20
1693
0
Реклама

Дохід, отриманий фізичною особою - резидентом у вигляді інвестиційного прибутку від продажу інвестиційного активу (корпоративного права) включається до її загального річного оподатковуваного доходу та оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах. При цьому об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором вважатиметься інвестиційний прибуток, при визначенні якого враховуються витрати (вартість внеску до статутного капіталу товариства), пов'язані з придбанням зазначеного корпоративного права. Такий висновок викладено в ІПК ДПС від 25.01.2022 р. № 161/ІПК/99-00-04-03-03-09.

Тобто якщо фізичною особою здійснюється продаж 20% частки у статутному капіталі товариства, то при визначенні доходу у вигляді інвестиційного прибутку враховуються витрати, які пов'язані з придбанням саме 20% частки, а не загальна сума витрат, понесених платником податку у вигляді внеску до статутного капіталу товариства.

Також слід зазначити, що ст. 1 Закону № 996 визначено, що первинний документ - це документ, який містить відомості про господарську операцію.

Обов'язкові реквізити, які повинні мати первинні документи, передбачено ст. 9 Закону № 996.

Таким чином, документальним підтвердженням витрат, понесених фізичною особою на придбання інвестиційного активу, мають бути документи, що засвідчують факт передачі майна як вкладу до статутного капіталу юридичної особи (зокрема договір, за умови, що він містить усі реквізити, визначені ст. 9 Закону № 996), звіт про оцінку (акт оцінки) цього майна, рішення загальних зборів учасників товариства про затвердження грошової оцінки вкладу та інші документи первинного обліку.

LIGA360:Підприємець - твій помічник в мінливому бізнес-середовищі. Знай про зміни й нововведення воєнного часу, подавай звітність в пару кліків, читай галузеві новини. Придбай рішення прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини