Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може працівників в період війни взяти невикористані дні відпустки за минулі роки

Реклама

В Управлінні Держпраці у Полтавській області відповіли на питання, чи може роботодавець надати невикористані відпустку за кілька попередніх роки під час воєнного стану.

Це дозволено. У період дії воєнного стану роботодавець може і відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки (ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»). Але це його право, а не обов'язок.

Також в період воєнного стану не застосують норми, які передбачають, що:

- невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка (ч. 7 ст. 79 КЗпП);

- забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці (ч. 5 ст. 80 КЗпП).

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини