Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрібен РРО при одночасній торгівлі товарами і послугами, які оплачуються через платіжні сервіси

25 серпня 2022, 14:15
429
0
Реклама

Законодавство України ототожнює готівкові розрахункові операції з розрахунковими операціями, здійсненими за допомогою POS-терміналів та платіжних сервісів, що використовують реквізити платіжних карток банківських установ в мережі Інтернет, які проводяться суб'єктами господарювання всіх форм власності, у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а тому обов'язок суб'єкта господарювання застосовувати РРО або програмні РРО при отриманні оплати за товари (послуги) залежить не від форми оплати, а виникає відповідно до способу її здійснення. Про це повідомили податківці в ІПК ДПС від 08.02.2022 р. № 315/ІПК/99-00-07-05-01-06.

Таким чином, пільга, визначена п. 14 ст. 9 Закону № 265, може бути застосована у разі провадження суб'єктом господарювання діяльності лише з надання послуг (без реалізації товарів, виконання робіт таким суб'єктом господарювання) за умови проведення розрахунків за надані послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

У разі одночасного здійснення суб'єктом господарювання діяльності з надання послуг та реалізації товарів, оплати, прийняті за допомогою POS-терміналів та платіжних сервісів, що використовують реквізити платіжних карток банківських установ в мережі Інтернет, мають бути фіскалізовані у загальному порядку.

За порушення цих умов передбачено відповідальність згідно з абз. 1 п. 1 ст. 17 Закону № 265.

Також, як відзначила ДПС, в залежності від умов договору (домовленостей) між продавцем (постачальником) та покупцем (отримувачем), товари (роботи, послуги) можуть постачатися, зокрема, на умовах передоплати, післяплати, кредиту.

У разі продажу товарів (робіт, послуг) на умовах післяплати чи кредиту фіскальний чек покупцю слід надати у момент продажу товарів (робіт, послуг), а у разі передоплати - у момент отримання оплати.

LIGA360:Підприємець - твій помічник в мінливому бізнес-середовищі. Знай про зміни й нововведення воєнного часу, подавай звітність в пару кліків, читай галузеві новини. Придбай рішення прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини