Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи втрачає право на безоплатну відпустку через війну працівник, який повернувся з-за кордону — Держпраці

30 серпня 2022, 16:40
790
0
Реклама

У Головному управлінні Держпраці у Дніпропетровській області надали роз'яснення щодо права на відпустку без збереження заробітної плати під час війни працівників, які були у безоплатній відпустці за кордоном і повернулися на територію України.Йдеться про безоплатну відпустку, яка надається у період дії воєнного стану в обов'язковому порядку за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, без збереження заробітної плати тривалістю, тривалістю, яка визначена у заяві, але не більше 90 календарних днів.

Фахівці Держпраці зазначили, що виходячи із умов надання цієї відпустки, вбачається, що працівник має підтвердити той факт, що він “виїхав за межі території України” або “набув статусу внутрішньо переміщеної особи”. Спосіб підтвердження факту виїзду за межі України не визначений законом, відтак рішення щодо надання відпустки у цьому випадку прийматиметься роботодавцем на підставі наданих працівником доказів, які в достатній мірі підтверджують цей факт.

Тому у Держпраці зробили висновок, якщо ж повертається працівник, який перебуває у відпустці відповідно до ч. 4 ст. 12 Закону про відпустки , на територію України, виходячи із умов її надання цієї відпустки, вважається, що особа втрачає право вимагати продовження такої відпустки.

Усі бухгалтерські інструменти для підприємця - в одному рішенні. Замовляй рішення LIGA360, щоб знати про зміни законодавства, перевіряти контрагентів й подавати звітність онлайн. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини