Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада схвалила податкові зміни для забудовників та девелоперів

Реклама

Верховна Рада ухвалила законопроект № 7683 від 18.08.2022 року про зміни до ПКУ щодо оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому.

Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано у рішенні LIGA360:Бухгалтер. Замов рішення прямо сьогодні.

Ключові пункти ухваленого законопроекту:

1. Встановити касовий метод для забудовників та девелоперів щодо визначення податкових зобов'язань з ПДВ відносно операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому. При цьому не підлягає бюджетному відшкодуванню сума від'ємного значення, до розрахунку якої включено суми податку сплачені отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам товарів/послуг, які використані або будуть використані в операціях з першого постачання житла. Суми такого від'ємного значення будуть зараховуватись до складу податкового кредиту наступного звітного (податковий) періоду до її повного погашення податковими зобов'язаннями

2. Уточнити, що під активами інституту спільного інвестування розуміється лише сформована (оплачена) за рахунок коштів спільного інвестування сукупність активів, передбачених законами та нормативно-правовими актами НКЦПФР.

3. Включити до переліку операцій з «першого постачання житла» також операції з купівлі-продажу неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта житлової нерухомості.

4. Установити порядок оподаткування ПДФО доходу від операцій з неподільнім об'єктом незавершеного будівництва/майбутнім об'єктом нерухомості, подільним об'єктом незавершеного будівництва та з відступлення прав вимоги за договором купівлі-продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця. Зокрема, визначено, що вказаний дохід оподатковується за ставкою 18% та водночас може бути зменшений на документально підтверджені витрати.

Варто зважати, що законопроект під час підготовки до другого читання зазнав деяких правок. Тож остаточна версія Закону стане зрозумілою після його підписання Президентом України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини