Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС нагадала ФОПам про сплату ЄСВ в період війни для зарахування страхового стажу

Реклама

ДПС нагадала ФОП, особам, які провадять незалежну профдіяльність, та членам фермерських господарств, особливості сплати ЄСВ «за себе» у 2022 році.

Тимчасово, із 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та ще 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану, ФОП, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе (п. 919 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ). При цьому положення абз. 2 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ щодо таких періодів для таких осіб не застосовують.

Проте такими особами розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Водночас треба зважати, що застосування або незастосування положень п. 919 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ є правом зазначених платників ЄСВ. Тому він не позбавляє таких осіб можливості сплачувати ЄСВ за себе в терміни, визначені законодавством, та зазначати суми такого ЄСВ в декларації, що, зокрема, є передумовами для зарахування страхового стажу.

Усі бухгалтерські інструменти для підприємця - в одному рішенні. Замовляй рішення LIGA360, щоб знати про зміни законодавства, перевіряти контрагентів й подавати звітність онлайн. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини