Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Період призупинення трудового договору виключають при обчисленні лікарняних і декретних – Мінсоцполітики

Реклама

Роботодавцям пояснили, як враховувати період призупинення дії трудового договору при обчисленні середньої зарплати для розрахунку лікарняних (декретних).

Призупиненням дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором, що не тягне за собою припинення трудових відносин.

Тож, через об'єктивну поважну причину, чим є військова агресія проти України, сторони трудового договору позбавлені можливості виконувати взаємні зобов'язання (роботодавець щодо забезпечення працівника роботою, а працівник щодо виконання роботи).

Тому період призупинення дії трудового договору у зв'язку з військовою агресією проти України може вважатися періодом, не відпрацьованим з поважних причин.

Такої позиції притримується Мінсоцполітики у листі від 07.07.2022 р. № 53/0/248-22.

Середню зарплату для розрахунку лікарняних (декретних) згідно із п. 3 Порядку № 1266 обчислюють із суми нарахованої в розрахунковому періоді зарплати, на яку нараховано ЄСВ, розділивши її на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, у тому числі через призупинення дії трудового договору.

Додатково при розрахунку суми як лікарняних, так і декретних, варто звертати увагу на обчислення страхового стажу, оскільки у період призупинення дії трудового договору призупиняється і сплата ЄСВ, який є умовою для зарахування відповідного періоду до страхового стажу.

Слідкуй за змінами законодавства щодо дистанційної роботи, оплати праці чи звільнення працівників в умовах воєнного стану. Все потрібне для HR-фахівця й кадровика є у LIGA360. Замовляй сьогодні.

Переглядайте статті:

- «Призупинення дії трудового договору: умови та порядок дій роботодавця»;

- «Мобілізація працівника після призупинення трудового договору».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини