Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни щодо страхового стажу для ФОПів під час війни та нові підстави для перевірок Держпраці — Президент підписав Закон

4 листопада 2022, 11:05
5159
0
Реклама

3 листопада 2022 р. Президент підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю" від 18.10.2022 р. № 2682-ІХ. Йдеться про законопроєкт № 7433, щодо якого можна детальніше ознайомитися в повідомленнях:

- «Профільний комітет Ради підтримав скасування звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю»;

- «Звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю скасують: прийнято за основу законопроект»;

- «Скасування звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю і страховий стаж для ФОПів в період війни: новий законопроєкт».

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Нагадаємо, що законопроєктом № 7433 пропонувалося внести, зокрема, наступні ключові зміни:

- для ФОПів, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерського господарства, які не сплачували ЄСВ в період дії воєнного стану в Україні, такий період мають включити до страхового стажу та вважати, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску;

- змінюється підхід до розрахунку кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю;

- встановлюється обмін інформацією з Державного реєстру з Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцями тощо та використання таких даних для обрахунку квоти на працевлаштування людей з інвалідністю. Це фактично прибирає обов'язок роботодавця звітувати за окремою формою про працевлаштування осіб з інвалідністю;

- встановлюють нові підстави для перевірок Держпраці;

- через веб-портал електронних послуг ПФУ в електронній формі подавати для обліку трудової діяльності працівника відомості про переміщення з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, призупинення/відновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складання присяги, стажування, навчання тощо.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини