Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нардепам пропонують вирішити проблеми зупинення реєстрації податкових накладних: підготовлені зміни

Реклама

Нардеп Н.Южаніна повідомила платників ПДВ про фінальну стадію підготовки законопроєкту з вирішення проблеми зупинення реєстрації ПН/РК.

Проте аби пришвидшити прийнятят змін вирішено подати відповідні пропозиції у вигляді поправок до проєкту закону № 8079, який незабаром буде розглядатися комітетом до другого читання.

Ще не встигли замовити рішення LIGA360 для команд? Поспішайте, адже пропозицію "3 рішення LIGA360 за 3000 грн/міс, або 5 - за 5000 грн/міс" продовжено до 25 листопада. Деталі за посиланням.

Завдяки коментарям бухгалтерської спільноти зміни дещо скориговані і про них в деталях розповіла народна депутатка.

1. Упродовж дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому його буде припинено або скасовано, не застосовувати фактичне зупинення реєстрації ПН/РК.

ДПС здійснюватиме автоматизований моніторинг відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків, але реєстрація не зупинятиметься при виявленні ризиків, а ДПС використовуватиме таку інформацію при формуванні плану-графіка планових документальних перевірок (сьогодні при його формуванні вже закладено ризико-орієнтований підхід).

2. ПН/РК, складені та подані для реєстрації в період з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим законом та щодо яких платником до ДПС подані пояснення та необхідні документи, повинні бути зареєстровані в ЄРПН упродовж 5 календарних днів з дня набрання чинності цим законом.

3. На період воєнного стану та шести місяців після місяця, в якому його буде припинено або скасовано, продовжити на 5 календарних днів граничний строк реєстрації ПН/РК:

- для складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця - до 5 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

- для складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця - до 20 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

- для РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - упродовж 20 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем).

4. Упродовж вказаного періоду встановити зменшені штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, а саме:

- 2% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів (зараз 10%);

5% - від 16 до 30 календарних днів (зараз 20%);

10% - від 31 до 60 календарних днів (зараз 30%);

15% - від 61 до 365 календарних днів (зараз 40%);

25% - на 366 і більше календарних днів (зараз 50%).

5. Передбачити, що надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюється не в будні з 8 до 18 години, а щоденно з 8 до 22 години.

Окремий законопроєкт зареєструють найближчим часом (якщо подані поправки до цього проекту будуть відхилені).

Максимум зручних інструментів для роботи бухгалтера - у рішенні LIGA360. Новини й аналітичні видання, форми та бланки, а також відповіді з актуальних питань воєнного стану й законодавчих змін. Замовити зараз.

Також переглядайте:

- При неврахуванні таблиць даних ДПС буде чітко зазначати підстави для відмови - Гетманцев;

- Податкова служба звернула увагу на останні зміни до порядку блокування податкових накладних;

- Як пропонують вирішити проблеми щодо блокування податкових накладних.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини