Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці вказала на неможливість працювати дистанційно під час простою

Реклама

В Управлінні Держпраці у Хмельницькій області відповіли, чи вправі роботодавець вимагати аби під час простою працівники виконували свою роботу дистанційно.

Відповідь - ні, під час простою працівники не виконують свої обов'язки, передбачені трудовим договором.

Адже згідно із ст. 34 КЗпП простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

Проте під час простою працівник не виконує трудові обов'язки, визначені трудовим договором.

Водночас місце перебування працівника під час цілоденного простою законодавством не визначено, а тому це визначає безпосередньо роботодавець в наказі або розпорядженняі.

-Якщо роботодавець визначив, що під час простою працівники мають перебувати на робочому місці - то працівники знаходяться на робочому місці відповідно до встановленого режиму роботи, але при цьому не виконують свої посадові обов'язки.

Коли ж працівник продовжує виконувати свої трудові обов'язки, в тому числі і за межами адміністративної будівлі роботодавця, - це робота (дистанційною або надомною) і підлягає оплаті відповідно до встановлених умов оплати праці.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Також читайте:

- Держпраці пояснила неможливість призупиняти простій на декілька днів;

- Де повинен перебувати працівник під час простою - відповідають у Федерації профспілок;

- Коли лікарняні під час простою оплачують, а коли - ні: роз'яснення Фонду соцстраху;

- Чи можна працівнику під час простою працювати дистанційно - Держпраці;

- Чи може роботодавець вимагати виходити на роботу під час простою - Держпраці.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини