Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий перелік територій бойових дій або тимчасово окупованих застосовують і для податкових цілей

Реклама

Мінінтеграції нагадує, що в грудні 2022 року прийнята постанова КМУ № 1364, якою визначено механізм формування єдиного переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

Тепер же наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 р. № 309 затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Перелік не буде фіксованим, а регулярно актуалізуватиметься.

Території, які є у переліку, поділяють на території, які окуповані російською федерацією, і території, на яких ведуться (велися) бойові дії. Своєю чергою території, на яких ведуться (велися) бойові дії, поділено на території можливих бойових дій і території активних бойових дій.

Окрім того, до переліку ретроспективно включені території, на яких велися бойові дії та які були тимчасово окуповані з 24 лютого 2022 року й на яких бойові дії або тимчасова окупація завершилися.

До нового переліку увійшли території Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей і м. Києва.

Такий перелік застосовуватиметься, зокрема, для виплат внутрішньо переміщеним особам, приватизації державного майна, спрощеного вступу до закладів освіти, обмеження та відновлення доступу до публічних електронних реєстрів тощо.

Також його використовують і для права на податкові пільги.

Як швидко знайти форму, бланк або нормативний акт? Понад 1,7 мільйонів документів є у LIGA360. А аналітичні фільтри допоможуть зробити пошук ще зручніше. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Адже тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховують та не сплачують плату за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, та перебувають у власності або користуванні, у т.ч. на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Норма закріплена у пп. 69.14 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

Зважайте, що із 2023 року із плати за землю треба звітувати за оновленою податковою декларацією.

До того ж платники податків із 25 грудня можуть підтвердити неможливість вивезти первинні документи із територій бойових дій та з окупації.

LIGA360 - універсальний помічник у роботі бухгалтера. Інструменти онлайн-звітності, правові сервіси для бухгалтера, професійні видання та календарі. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини