Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Страхові виплати із 1 січня через органи ПФУ: відповіді на питання

Реклама

Починаючи із 1 січня 2023 року до ПФУ перейшли повноваження Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку, а сам Фонд припиняє свою діяльність.

Саме тому в ПФУ вказали, що заяви-розрахунки на отримання лікарняних подаються до ПФУ із 1 січня. Для цього вже надали інструкції роботодавцям та пояснили деякі перехідні моменти.

Додатково фахівців ПФУ надали відповіді на найпоширеніші питання щодо страхових виплат.

1. Чи змінилися з 1 січня 2023 року умови надання та розміри страхових виплат?

Закон зберігає надані громадянам гарантії за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку. Попри зміну органу, який здійснює страхові виплати, умови надання виплат не змінюються, натомість розміри окремих виплат навіть збільшуються.

2. Чи потрібно людям, яким страхові виплати було призначено ФССУ, повторно звертатись до ПФУ для продовження виплат?

Якщо органами ФССУ було призначено страхові виплати, то повторно звертатися до органів ПФУ не потрібно.

3. Куди звертатися за страховими виплатами з відшкодування шкоди?

Заява, разом із документами необхідними для призначення, перерахування, продовження та здійснення страхових виплат і соціальних послуг, подається:

- у паперовому вигляді до територіального органу ПФУ (до сервісного центру) або пересилається поштою;

- в електронній формі через вебпортал електронних послуг ПФУ з використанням кваліфікованого електронного підпису чи електронної системи BankID або через Портал Дія.

4. Як тепер працівнику отримати виплати по лікарняному?

Оплату лікарняних буде здійснювати роботодавець, як це було і раніше. При цьому скорочено час, упродовж якого роботодавцям за поданими заявами-розрахунками мають надійти кошти для виплати лікарняних.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини