Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як змінилися розміри судових зборів із 2023 року

Реклама

Із 1 січня 2023 року змінився розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який складає 2684,00 грн. Це спричинило й зміну розмірів судових зборів за подання заяв, скарг та інших процесуальних документів до судів.

Про те, які саме судові збори та на які суми зазнали змін, розповіла фахівчиня Кам'янського місцевого центру з надання БВПД на Дніпропетровщині.

Тож за подання фізичною особою до суду позовної заяви:

- майнового характеру доведеться сплатити: 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (не менше 1073,60 грн та не більше 13 420 грн);

- немайнового характеру - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1073,60 грн);

Із 2023 року 0,2 розміру прожиткового мінімуму - 536,80 грн - сплачуватимуть фізичні працездатні особі за подання до суду таких заяв:

- у справах окремого провадження;

- про забезпечення доказів або позову;

- про перегляд заочного рішення;

- про скасування рішення третейського суду (міжнародного комерційного арбітражу);

- про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду (міжнародного комерційного арбітражу);

- про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду;

- про роз'яснення судового рішення, які подано.

Розгляд заяви про видачу судового наказу обійдеться у 0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб - 268,40 грн, а за скасування такого наказу доведеться сплатити 0,05 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб - 134,2 грн.

За заяву про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України встановлено судовий збір у 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб - 536,80 грн.

А ось подати апеляційну скаргу на рішення суду обійдеться дорожче: 150 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги. А за подання касаційної скарги на рішення суду: 200 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Подання фізичною особою апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду коштуватиме 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб , а саме - 536,80 грн.

За повторну видачу копії судового рішення сплачуватимемо 0,003 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний аркуш паперу - 8,05 грн.

Додатково ознайомтесь:

- Зміни для ФОПів, роботодавців і працівників у 2023 році;

- Допомога по безробіттю у 2023 році: розмір і тривалість виплат;

- Розміри місцевих податків і зборів та податкові пільги у 2023 році.

Як швидко знайти форму, бланк або нормативний акт? Понад 1,7 мільйонів документів є у LIGA360. А аналітичні фільтри допоможуть зробити пошук ще зручніше. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини