Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПФУ пояснив умови виплати лікарняних за сумісництвом

Реклама

Роботодавець для реалізації права працівника на допомогу по тимчасовій непрацездатності призначає та надає за основним місцем роботи зазначену допомогу розраховану лише за основним місцем роботи, і у разі відмови в призначені допомоги за основним місцем роботи - працівник має право за місцем роботи за сумісництвом на таку допомогу розраховану лише за сумісництвом.

Відповідний висновок міститься в листі ПФУ від 26.01.2023 р. № 2748-2294/К-03/8-2800/23.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Спеціалісти ПФУ відсилають до ч. 1 ст. 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування". За нею страхова виплата у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту) призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності). Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому КМУ.

Тобто, визначено першочерговість реалізації права застрахованих осіб на допомогу по тимчасовій непрацездатності страхувальниками за основним місцем роботи.

При цьому чинним законодавством України не передбачено при обчисленні суми допомоги по тимчасовій непрацездатності за основним місцем роботи врахування зарплати з інших місць роботи.

В іншому листі ПФУ від 24.01.2023 р. № 2371-2159/Я-03/8-2800/23 також підкреслюється, що реалізація права на страхову виплату у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за сумісництвом передбачена лише за одним місцем роботи за сумісництвом. Тому за наявності у застрахованої особи на момент настання страхового випадку декількох місць роботи за сумісництвом застрахована особа реалізує своє право на допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу по вагітності та пологах шляхом подання до одного з місць роботи за сумісництвом рішення страхувальника або уповноважених ним осіб з основного місця роботи про відмову в призначенні страхової виплати.

А документальним підтвердженням не реалізації права застрахованої особи на страхову виплату у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності буде вмотивоване рішення страхувальника або уповноважених ним осіб про відмову в призначенні страхової виплати.

Також читайте:

- Середня зарплата для оплати лікарняних і декретних: що змінилося з 1 січня 2023 року;

- Лікарняні від ПФУ: як працює система;

- Лікарняні працівникам у запитаннях та відповідях: нарахування та відображення у звітності.

Читай усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини