Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємства просять подовжити чинні бронювання військовозобов’язаних ще на місяць – звернення ЕБА

Реклама

Із 31 січня 2023 року діє постанова КМУ від 27.01.2023 р. № 76, яка визначила новий порядок бронювання військовозобов'язаних працівників. Про те, кого із військовозобов'язаних можна забронювати за новим порядком, ми описували за посиланням.

В ЕБА відзначають, що згідно цієї ж постанови відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобов'язаним рішеннями Мінекономіки України до 31.01.2023 року, залишаються чинними упродовж строку, на який вони надані.

Проте у представників рітейлу, фармацевтичної та медичної галузей, усіх напрямків сільського господарства та інших критично важливих підприємств, що бронювали своїх працівників, склалася ситуація, за якої строк відстрочки від призову працівників, які були заброньовані в першу чергу (в березні 2022 року), враховуючи всі періоди автоматичного продовження дії відстрочок, спливає у лютому 2023 року. При цьому бізнес повідомляє про непоодинокі випадки, коли таким працівникам ТЦК та СП видавали повістки із вимогою щодо прибуття до ТЦК та СП на наступний день після спливу строку відстрочки (наприклад, повістка видана на 16 лютого 2023 року, а строк дії відстрочки спливає 15 лютого 2023 року).

Наразі по новому порядку маємо невизначеність щодо документального підтвердження відповідності підприємств окремим критеріям, адже місцева влада та міністерства мають визначити критерії критичності для своїх напрямків, регіонів. Окрім того, по деяким критеріям для підприємств неоднозначна можливість надати інформацію (наприклад, щодо подання податкової звітності за останній квартал, оскільки строк подання звітності ще не настав). Тому, за попередніми оцінками бізнесу, процедура бронювання працівників за новим Порядком буде тривати біля одного місяця.

Це створює високу ймовірність того, що бізнес не встигне завершити всю процедуру бронювання по вказаній вище категорії працівників до спливу дії по ним відстрочки від призову на військову службу, а це ставить під загрозу стале функціонування окремих підприємств, так і економіки у цілому.

Тож ЕБА звернулася до Прем'єр-міністра України із проханням сприяти подовжити чинні бронювання ще на місяць.

Усі шаблони та інструкції з кадрового обліку є у рішенні LIGA360:HR-менеджер. Замовте прямо зараз, щоб економити робочий час.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини