Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП-єдинник третьої групи не має доходів – коли він повинен подавати декларацію

21 лютого 2023, 14:10
17227
0
Автор:
Реклама

За відсутності у фізичних осіб - підприємців - платників єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки, протягом податкових (звітних) місяців, доходів та об'єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, Податкова декларація з нульовими показниками за такі періоди не подається. Про це нагадала пресслужба Державної податкової служби України.

Водночас у разі визначення єдиного внеску фізична особа - підприємець - платник єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки має подавати звітність за звітний період - грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховує зобов'язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та зазначає відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному Законом про ЄСВ.

Річ у тому, що тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розділу XIV ПКУ застосовуються з урахуванням таких особливостей, зокрема:

- відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підр. 8 розділу XX ПКУ, встановлюється у розмірі 2 відсотки доходу, визначеного відповідно до ст. 292 Кодексу;

- податковий (звітний) період для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підр. 8 розділу XX ПКУ, дорівнює календарному місяцю.

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підр. 8 розділу XX ПКУ, подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду, крім випадків, передбачених п. 9 підр. 8 розділу XX ПКУ.

Платники єдиного податку третьої групи - фізичні особи, які використовують особливості оподаткування, встановлені підрозділом 8 розділу XX ПКУ, - у разі визначення ЄСВ подають звітність за звітний період - грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов'язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та зазначають відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному Законом про ЄСВ, для даної категорії платників.

У формі податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні обсяг доходу та сума податкових зобов'язань відображається за податковий (звітний) місяць. При цьому Податкова декларація містить Додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску». Згідно з приміткою 4 до Податкової декларації Додаток 2 подається та заповнюється фізичними особами - підприємцями - платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відсотки доходу, з урахуванням особливостей, встановлених пп. 9.7 п. 9 підр. 8 розділу XX ПКУ. При цьому Додаток 2 не подається та не заповнюється зазначеними платниками, за умови дотримання ними вимог, визначених частинами четвертою та шостою ст. 4 Закону про ЄСВ, що дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе єдиного внеску. Такі особи можуть подавати Додаток 2 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Також п. 9-19 розділу VIII Закону про ЄСВ встановлено, що тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому положення абз. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ щодо таких періодів для таких осіб не застосовується. Такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9-19 розділу VIII Закону про ЄСВ єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

При цьому застосування або незастосування положень п. 9-19 розділу VIII Закону про ЄСВ є правом зазначених платників єдиного внеску, а отже, не позбавляє таких осіб можливості сплачувати єдиний внесок за себе в терміни, визначені законодавством, та зазначати суми такого єдиного внеску в декларації, що, зокрема, є передумовами для зарахування страхового стажу.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни у 2023 році? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини