Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи включає ФОП-загальносистимник до доходу компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб

Реклама

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області пояснює, чи включати ФОП - загальносистемнику до складу доходу суму компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (далі - ВПО).

Для роботодавців умови, механізм виплати та порядок використання коштів для компенсації витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету встановлені Порядком № 331.

Компенсують витрати у розмірі 6500 грн щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується ЄСВ, на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

Перелік витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів ФОП від господарської діяльності на загальній системі оподаткування визначено п. 177.4 ПКУ.

До витрат ФОП відносять, зокрема витрати на оплату праці працівників (пп. 177.4.2 ПКУ).

Тож сума коштів, отримана ФОП у вигляді компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО, не пов'язана з господарською діяльністю ФОП, то суму таких коштів не включають до його доходу, але такий дохід оподатковують за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб.

Водночас у графі 7 Типової форми, затвердженої наказом Мінфіну від 13.05.2021 р. № 261, вказують суму витрат, понесених ФОП на оплату праці фізичних осіб, що перебувають з ним у трудових відносинах.

Шукаєш роз?яснення законодавчих норм? Спробуй LIGA360. З будь-якого НПА можна перейти на пов?язані документи, як-то статті, роз?яснення держорганів, чи інші закони. Обирай вигідний тариф прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини