Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці назвали випадки, коли застосовується погодинна оплата праці

Реклама

Роз'яснення з приводу оплати праці в погодинному розмірі надали в Східному міжрегіональному управлінні Держпраці.

В п. 2 Постанови КМУ «Про визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі» від 05.05.2010 р. № 330 (далі - постанова № 330) визначено випадки, коли застосовується мінімальна зарплата у погодинному розмірі, зокрема:

- на підприємствах незалежно від форми власності у разі встановлення у колдоговорах або за погодженням з профспілкою погодинної оплати праці із застосуванням відповідних нормованих завдань та обліку фактичного робочого часу;

- фізичними особами, які використовують найману працю з погодинною оплатою праці;

- в установах та організаціях, що фінансуються з бюджету, в разі прийняття КМУ рішення про встановлення працівникам погодинної оплати праці.

Тож для працівників, які працюють з місячними окладами, має дотримуватись мінімальна державна гарантія - мінімальна місячна зарплата, а для працівників з погодинною оплатою (годинними тарифними ставками) - мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі.

На 2023 рік встановлено мінімальну зарплату:

- у місячному розмірі - 6700 грн;

- у погодинному розмірі - 40,46 грн.

Треба зауважити, що згідно із пп. 4 п. 1 постанови № 330 підвищення мінімальної зарплати у погодинному розмірі не є підставою для збільшення нормованих завдань, установлених на годину праці, а згідно з п. 3 цієї постанови установлення погодинної оплати праці не є підставою для скорочення нормальної тривалості робочого часу.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Додатково переглядайте публікації:

- Підприємство нараховує зарплату погодинно за декілька годин у день: чи правомірно це;

- Чи доплачувати до мінзарплати працівникам із погодинно оплатою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини