Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Боротьба з накопичувачами відпусток та зміна порядку оплати праці держслужбовців – голова НАДС анонсувала зміни

26 травня 2023, 17:30
3414
0
Автор:
Реклама

Голова Нацагентства з держслужби Наталія Алюшина в інтерв'ю для «Главкома» розповіла про непросту ситуацію з зарплатами держслужбовців та про те, як доведеться боротися з «накопичувачами відпусток».

Так, вона заявила: «Виявилося, що є держслужбовці, які, скажімо умовно, зловживали накопиченням відпусток. І тепер, у разі їхнього звільнення чи виходу на пенсію, треба одночасно зробити всі компенсаційні виплати. Цифри там набігли чималі. Раніше для держави то була прийнятна практика, але в умовах війни, за нинішнього дефіциту в фондах оплати праці, ситуація, м'яко кажучи, є безрадісною». За її словами, в когось є невикористані відпустки ще з 1999 року. Тобто при звільненні їм потрібно виплатити компенсацію за 30 років: «Просто знаю, що у деяких міністерствах є захмарні цифри, коли компенсації складають 16 млн грн! Водночас, фонд оплати праці на цей рік вже зведений, і ситуація може бути критичною».

Наталія Алюшина має свій рецепт виходу з ситуації: «Одним із варіантів може бути встановлення законом терміну, після якого накопичення державним службовцем відпусток зупиняється. А отже, накопичені дні мають бути використані протягом певного часу. Звісно, що усі передбачені законодавством компенсації мають бути нараховані і виплачені. Зараз опрацьовується відповідний механізм, і, думаю, ближчим часом з'явиться законопроєкт».

Чиновниця визнала серйозні проблеми з зарплатами держслужбовців: «Загалом, ще до війни головним чинником, який гальмував розвиток публічної служби, був низький рівень винагороди. Критичність ситуації підтверджується нашою довоєнною соціологією, коли 93% державних службовців були повністю або частково незадоволені рівнем заробітної плати. Йдеться про різні напрямки посад, але деякі є просто критичними. Скажімо, «айтішників» у держсекторі гостро бракує, бо зарплати в бізнесі для ІТ-персоналу у десятки разів вищі. Ситуацію погіршує міжвідомча міграція, коли з одних органів державної влади персонал перетікає в інші через вищу зарплату. Від нас, наприклад, люди пішли до НАЗК, бо там зарплата вища утричі. Я, насправді, рада за цих людей, бо вони знайшли те, що шукали, але такі очевидні диспропорції у зарплатах вважаю неприпустимими».

Який же вихід? Наталія Алюшина розповіла: «Нацагентство наразі займається реформою оплати праці. Вона полягає у встановленні справедливих окладів на основі класифікації посад. Необхідно актуалізувати рівень зарплат і наблизити його до винагороди на типових посадах у приватному секторі. Повністю перейти на ринкові зарплати не зможемо, бо службовці категорії «А» тоді мали би отримувати співставні з ринком 250 тисяч грн. Держбюджет не зможе такого дозволити. Тому при побудові цієї моделі ми опустилися нижче за ринкову медіану і зупинилися на окладі в розмірі 69 тис. грн для першої «сім'ї посад» адміністративного персоналу. Людина, яка йде на посади державного топменеджера, принаймні розумітиме передбачений рівень винагороди».

Але наразі ситуація маловтішна. «Зарплатні фонди цього року зменшено в середньому на 20%, а інфляція, за даними Нацбанку, сягає майже 30%. Відтак купівельна спроможність держслужбовців вже знизилася наполовину. Є посадовий оклад, надбавка за вислугу років і за ранг державної служби. Якщо досвіду державної служби немає, то службовець отримує базовий оклад - від 9 до 12 тис. грн. Із премією - до 14-15 тис. У державних службовців нижньої ланки в регіонах, як я казала, ситуація критична», - повідомила голова НАДС.

Виправлення ситуації вона бачить у схваленні парламентом урядових законопроектів:

- №6496, в якому йдеться про конкурсну процедуру для держслужби, інформаційну систему управління ресурсами;

- №6504 про службу в органах місцевого самоврядування;

- №8222 щодо впровадження єдиних підходів оплати праці державних службовців на основі класифікації посад.

Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Придбайте його для 10 користувачів за ціною 3! На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів та HR. Деталі акції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини