Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи підлягає амортизації мобілізований автомобіль

5 червня 2023, 13:30
633
0
Автор:
Реклама

Для розрахунку амортизації відповідно до положень цього пункту визначається вартість основних засобів та нематеріальних активів без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку.

Амортизація не нараховується за період невикористання (експлуатації) основних засобів у господарській діяльності у зв'язку з їх консервацією.

Відповідно до пп. 138.3.2 ПКУ у термін "невиробничі основні засоби", "невиробничі нематеріальні активи" означають відповідно основні засоби, нематеріальні активи, не призначені для використання в господарській діяльності платника податку.

Положення п. 138.1 та п. 138.2 ПКУ передбачають коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, які виникають при нарахуванні амортизації виключно для активів, що є основними засобами або нематеріальних активів, які відповідають вимогам пп. 14.1.138 ПКУ.

Не підлягають податковій амортизації відповідно до пп. 138.3.1 ПКУ основні засоби, не призначені для використання в господарській діяльності платника податку (невиробничі), а також ті, що знаходяться на консервації.

Якщо основні засоби (транспортні засоби), які тимчасово не використовуються у господарській діяльності платника податку (передані у тимчасове користування ЗСУ в рамках виконання військово-транспортного обов'язку під час дії воєнного стану), призначені для використання у господарській діяльності і нарахування амортизації у бухгалтерському обліку протягом такого періоду не припиняється, то такі основні засоби можуть амортизуватись протягом такого періоду у податковому обліку.

При цьому вартість переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку, таких транспортних засобів у податковому обліку не амортизується.

Радимо ознайомитись також із матеріалом «Релокація підприємства під час війни: облікові наслідки переміщення майна».

Джерело: ІПК ДПС від 19.05.2023 р. № 1238/ІПК/99-00-21-02-02-06.

Бухгалтерська майстерність + інструменти LIGA360 = максимум ефективності. Контролюйте зміни законодавства, знаходьте алгоритми дій для роботи, зменште рутинне навантаження завдяки сервісам для бухгалтерів. Дізнайтеся більше переваг LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини