Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкову накладну не реєструють, якщо надана первинка не розкриває зміст операції – Верховний Суд

13 червня 2023, 15:35
1182
0
Автор:
Реклама

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 13.03.2023 р. у справі № 240/12029/21 за позовом підприємства до обласного ГУ ДПС про визнання протиправним та скасування рішення про відмову у реєстрації податкової накладної та зобов'язання зареєструвати податкову накладну в ЄРПН залишено в силі рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 17.01.2022 р.

Так, судом першої інстанції встановлено, що підставою виникнення спору щодо правомірності прийняття рішення податкового органу про відмову в реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних стало ненадання позивачем до контролюючого органу копій первинних документів, які розкривають зміст господарської операції. Натомість позивачем надано пакет документів, який не відповідає інформації, зазначеній в податковій накладній.

Верховний Суд вважає вірним висновок окружного адміністративного суду, що податковий орган, приймаючи оскаржуване рішення, був необізнаний про наявність помилки у податковій накладній, на яку посилається позивач, обґрунтовуючи надання пакету документів на підтвердження іншої господарської операції, а приймав рішення в межах своєї компетенції та виключно на наданих позивачем документах, які є суперечливими, оскільки позивачем не надано первинних документів щодо постачання/придбання товарів/послуг та розрахункових документів стосовно сої, а надано стосовно кукурудзи.

Відтак, Верховний Суд погодився з висновком окружного адміністративного суду про те, що оскаржуване рішення про відмову у реєстрації податкової накладної прийнято в межах, на підставі, у спосіб та у формі, що передбачено діючим законодавством.

Суд першої інстанції зазначив, зокрема, що при вирішенні справи про зобов'язання податкового органу зареєструвати податкову накладну позивач має довести, що ним було подано вичерпний перелік документів, достатніх для реєстрації ПН, натомість відповідач має це спростовувати на підтвердження правильності свого рішення із наведенням обґрунтованих доводів, чому надані позивачем документи не були достатніми для реєстрації податкової накладної.

При вирішенні питання про реєстрацію податкових накладних адміністративний суд не досліджує зміст господарських правовідносин. Завдання суду полягає у дослідженні документів первинного бухгалтерського обліку в аспекті їх належності для цілей підтвердження реальності господарських операцій. Необхідність підтвердження реальності господарських операцій переслідує публічно-правові цілі - встановлення належності виконання платниками податків визначених законодавством податкових обов'язків.

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини