Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи вплине зменшення зарплати працівника під час війни на майбутню пенсію – ПФУ

20 червня 2023, 10:45
4700
0
Автор:
Реклама

Як розповіли у ПФУ, відповідно до Закону №1058 для обчислення пенсії враховується заробітна плата за всі періоди страхового стажу людини починаючи з липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами для обчислення пенсії також може враховуватися заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року.

Заробітна плата людини за кожен місяць із зазначеного періоду враховується для обчислення пенсії через індивідуальний коефіцієнт зарплати, який визначається шляхом співставлення заробітної плати людини із середньою зарплатою по Україні у цьому місяці.

Законом передбачено можливість виключати із періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяці із невигідним заробітком (низькими коефіцієнтами).

Минулого року Закон №1058 було доповнено нормою, згідно з якою, якщо це доцільно, можливо виключати як невигідні місяці заробітної плати, нарахованої в період воєнного стану та впродовж трьох місяців після його припинення.

Поряд з цим можливість виключати при обчисленні пенсії періоди з невеликим заробітком у зв'язку з особливим станом було передбачено законодавством і раніше - у зв'язку з введенням карантину: з місяця його запровадження у 2020 році та шести календарних місяців після його завершення.

Тобто, місяці роботи під час карантину та воєнного стану, за які сплачено внески, буде враховано до страхового стажу, а невигідний заробіток для обчислення пенсії за цей час (якщо коефіцієнт зарплати низький в порівнянні з іншими місяцями періоду) можна не враховувати.

Можливість виключення місяців із “невигідною” заробітною платою передбачено саме для того, щоб мінімізувати негативний вплив карантину та воєнного стану на розмір пенсії. Таке виключення називають “оптимізацією” заробітку. Порядок “оптимізації” заробітної плати для обчислення пенсії визначено статтею 40 Закону №1058. При оптимізації можливо виключити із підрахунку зарплати періоди до 60 календарних місяців страхового стажу підряд, але не більш як 10% тривалості страхового стажу.

Додатково, понад 10% тривалості страхового стажу, може бути виключено заробіток за періоди карантину, воєнного стану, строкової військової служби, навчання, догляду за особою з інвалідністю І групи або дитиною з інвалідністю, людиною, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Після проведення “оптимізації” період, за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, не може бути меншим ніж 60 календарних місяців.

Підприємці слідкують за змінами з LIGA360. Це рішення дозволяє моніторити всі важливі фактори, що можуть впливати на діяльність компанії. Слідкуйте за законодавчими змінами, реєстраційними змінами компаній, згадками в ЗМІ. Відчуйте повний контроль інформації з LIGA360.

Радимо ознайомитись також із матеріалом «Добровільний ЄСВ».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини