Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи передбачені терміни повернення власно витрачених коштів на відрядження чи на госппотреби підприємства

Реклама

В ДПС відреагували на питання, чи передбачені терміни повернення коштів підприємством працівнику, який витратив власні кошти на господарські потреби (послуги) або у відрядженні.

Податківців чіткої відповіді не надали. Вони констатували, що порядок видачі готівкових коштів під звіт або на відрядження та строки подачі авансового звіту встановлені п. 170.9 ПКУ та п. 19 розділу ІІ Положення № 148.

Якщо працівник придбав товари для потреб підприємства, використав кошти (у тому числі власні) у відрядженні, то він подає до бухгалтерської служби авансовий звіт, а також підтвердні документи, що засвідчують суму таких витрат.

Відповідно до поданого авансового звіту суб'єкт господарювання відшкодовує витрати, понесені працівником на господарські потреби підприємства або у відрядженні.

Проте питання відшкодування витрат, понесених працівником при придбанні товарів для підприємства, та інші питання правомірності використання власних готівкових коштів працівниками підприємства для вирішення виробничих (господарських) питань відносяться до майнових відносин між суб'єктом господарювання та працівником. Тож вони регулюються Цивільним кодексом України. При цьому норми ПКУ та Положення № 148 не регулюють зазначені питання та не відносяться до компетенції контролюючих органів.

Нагадаємо, що оновлена форма звіту про використання коштів на відрядження або під звіт діє із 13 липня.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини