Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чому не варто відкладати сплату податків на останні хвилини дня

Реклама

За порушення платником податків строку сплати грошових зобов'язань з рентної плати на 1 календарний день отримано штраф на 1,8 млн.грн - наводить ДПС приклад з судової практики.

В постанові Касаційного адмінсуду у складі колегії суддів Верховного Суду від 03.07.2023 року у справі № 826/6820/18 наведено обставини справи, коли платіжного доручення сформовано 30 травня 2016 року о 16:41, тобто в межах операційного часу обслуговуючого позивача банку, із зазначенням всіх необхідних реквізитів, однак без підпису уповноважених осіб. А цього, як з'ясувалося судом, недостатньо для висновку, шо грошових переказ було ініційовано.

Суд вказав, що після надходження до банку вже підписаного платіжного доручення, що відбулося 30 травня 2016 року о 17:59, тобто після операційного часу, у банку виник обов`язок провести відповідний платіж. Однак цей обов`язок був виконаний наступного дня.

А оскільки належне оформлення платіжного доручення (підписання його уповноваженими особами) залежало виключно від волі позивача, тоді відсутні підстави вважати, що несвоєчасна сплата узгодженого податкового зобов`язання відбулася не з вини позивача, а з вини банку.

Верховний Суд підсумував, що ініціювання грошового переказу розпочинається після надіслання банку належним чином оформленого платіжного документа з обов`язковим його скріпленням підписами уповноважених осіб. Тому виключно після надходження належним чином оформленого платіжного документа у банка виникає обов`язок його провести.

Отже, як з'ясувалося, платник податків сформував і направив до банку платіжний документ 30 травня 2016 року о 16:41, тобто, в межах операційного часу банку та в останній день, визначений ПКУ, для сплати узгодженого грошового зобов'язання, задекларованого у відповідній декларації за квітень 2016 року. Проте платіж банк провів лише 31 травня 2016 року, і така затримка була пов'язана із тим, що о 16:41 надійшло платіжне доручення, яке не містило електронних цифрових підписів уповноважених осіб, що унеможливлювало його виконання банком. Підписання електронного платіжного доручення обома підписами уповноважених осіб відбулося лише о 17:58 і надійшло для виконання о 17:59, тобто поза операційним часом банку, що і стало підставою провести платежу наступного дня. Для довідки: операційний час цього банку був з 09:00 до 17:00.

Звісно ж можна нагадати, що наразі не 2016 рік, адже із 1 квітня 2023 року міжбанківські платежі перейшли на роботу 24/7 і операційний день банків став значно довшим, а платежі виконуються день у день.

Втім не варто відкладати сплату податків на останні хвилини граничної дати, бо поспіхом можна щось таки упустити, а потім буде складно довести, що вина лежить на банку, а не на платнику податків.

Спробуйте VERDICTUM в LIGA360. Аналізуйте тексти судових рішень, формуйте аргументи. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини