Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавець зможе отримати до 100,5 тисяч грн за робочі місця для осіб з інвалідністю

6 вересня 2023, 17:05
1814
0
Автор:
Реклама

Уряд компенсуватиме роботодавцям витрати на облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю І та ІІ груп в розмірі до 100,5 тис. грн. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні Кабінету Міністрів України 22 серпня 2023 року - інформує Мінекономіки.

Передбачається надання компенсації роботодавцям за облаштування робочих місць:

- для осіб з інвалідністю І групи - до 100,5 тис. грн (15 мінімальних зарплат);

- для осіб з інвалідністю ІІ групи - до 67 тис. грн (10 мінімальних зарплат).

Компенсуватися будуть витрати на придбання роботодавцем допоміжних засобів для облаштування робочого місця для особи з інвалідністю, зокрема:

- меблів (крісел з регульованими або фіксованими сидіннями, поручнів та брусів, розсувних дверей, засобів для їх відчинення/зачинення, протиковзних та тактильних матеріалів для підлог і сходів);

- транспортерів для піднімання сходами з електроприводом;

- допоміжних засобів для позиціонування курсора та тактильних комп'ютерних дисплеїв;

- брайлівських клавіатур та портативних пристроїв;

- підйомних платформ для робочих місць;

- допоміжних засобів для відтворення звуку та для забезпечення здатності чути і бачити.

Фінансування компенсації поточного року здійснюватиметься за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Щоб отримати компенсацію, роботодавцю необхідно подати до регіонального центру зайнятості в паперовій або електронній формі:

- заяву щодо надання компенсації;

- копії документів, які підтверджують працевлаштування особи з інвалідністю та придбання роботодавцем допоміжних засобів для облаштування робочого місця.

Відповідні норми містить постанова КМУ «Деякі питання надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю» від 22.08.2023 р. № 893. Дія відповідного Порядку поширюється на роботодавців, які починаючи з дня набрання чинності Постановою №893 (станом на 26 серпня ще не набула чинності) працевлаштували особу з інвалідністю І або ІІ групи, яка є застрахованою особою. Порядок також містить детальний перелік документів, які подає роботодавець для отримання компенсації, та підстави відмови у наданні компенсації (зокрема - наявність податкового боргу чи заборгованості з ЄСВ або виплати заробітної плати), а у додатках до Порядку наведено переліки допоміжних засобів для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини