Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін змінив умови кредитування бізнесу за за програмою до 5-7-9%

Реклама

За даними Мінекономіки, Кабмін суттєво покращив механізми державної підтримки бізнесу за програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Відповідне рішення ухвалено Урядом 15 вересня 2023 року. Відтепер посилено підтримку переробки та проектів енергоефективності на всій території України, бізнесу на деокупованих територіях, а також запроваджено механізми держпідтримки за договорами факторингу, що стимулюватиме розвиток вітчизняного виробництва.

Ці зміни для бізнесу на територіях зони високого воєнного ризику (деокупованих територіях) передбачають:

- компенсацію відсотків за програмою до рівня 1% на перші два роки, 5% з наступного року на інвестиційні цілі та 3% на фінансування оборотного капіталу;

- продовження терміну кредитування до 10 років на інвестиційні цілі;

- підвищення ліміту програми до 150 млн грн (для підприємств, що зазнали руйнувань і здійснюють діяльність на деокупованих територіях).

Держпідтримка для бізнесу, що створює найбільшу додану вартість (переробні підприємства (за всіма КВЕД Секції С), та за напрямом енергомодернізації включатиме:

- компенсацію відсотків за програмою до рівня 5-7-9 %;

- продовження терміну кредитування до 10 років на інвестиційні цілі;

-підвищення ліміту програми до 150 млн грн.

Разом з цим, встановлюють ставку 13% річних на фінансування оборотних коштів для всіх інших випадків. На інвестиційні цілі залишили ставку на рівні 5-7-9%.

Також Постанову КМУ «Про надання фінансової державної підтримки» доповнено Порядком надання фінансової державної підтримки суб'єктам підприємництва за договорами факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги за поставлені товари, виконані роботи, надані послуги тощо).

Серед основних положень Порядку:

- держпідтримка бізнесу за договорами факторингу здійснюється Фондом розвитку підприємництва в межах отриманих коштів, передбачених у державному бюджеті;

- фактором може бути лише банк, що має відповідну ліцензію, і лише за договорами внутрішнього факторингу;

- максимальний ліміт фінансування на контрагента та групу - до 95% суми грошової вимоги, або до 150 млн грн (з урахуванням отриманої держпідтримки за програмами кредитування та лізингу);

-максимальний строк користування факторинговим фінансуванням для суб'єкта підприємництва - 360 днів;

-держава компенсує підприємцю витрати на сплату базової винагороди до рівня 13% річних.

Порядок ще й встановлює обмеження для банків розмірів процентної ставки, одноразової комісії та комісії за додаткові послуги, підвищеної (штрафної) винагороди за порушення суб'єктом підприємництва умови договору факторингу тощо. Він також регламентує критерії для підприємців, що претендуватимуть на держдопомогу за договорами факторингу і, відповідно, вимоги до таких договорів.

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини