Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк запроваджує з 3 жовтня гнучкість обмінного курсу – що чекати бізнесу і громадянам

3 жовтня 2023, 11:50
1771
0
Автор:
Реклама

Не встигли ми ознайомитися з намірами Нацбанку щодо курсу та облікової ставки, як НБУ оголосив, що впроваджує з 03 жовтня 2023 року керовану гнучкість обмінного курсу, що посилить стійкість валютного ринку та економіки. Як йдеться в офіційному повідомленні, «курс змінюватиметься в обидва боки. Водночас НБУ суттєво обмежуватиме ці коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення».

Водночас курс на готівковому валютному ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і раніше. Він працює в такому режимі вже майже півтора року. НБУ продовжить докладати зусиль для сприяння належній роботі готівкового валютного ринку, зокрема мінімізуючи різницю між готівковим та офіційним курсами.

За цього режиму офіційний курс визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком, як це відбувалося з 24 лютого 2022 року. Крім того, Національний банк суттєво обмежуватиме курсові коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення.

Впровадження режиму керованої гнучкості курсу затверджено постановою Правління Національного банку України від 02 жовтня 2023 року № 121 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18", що набрала чинності з 03 жовтня 2023 року.

Данило Гетманцев, глава податкового комітету ВРУ, так прокоментував нововведення: «Очікуваний крок, про можливість якого було оголошено в липні у Стратегії пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкого обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування. Це один з маяків програми з МВФ». Нардеп зазначив, що на практиці це означатиме наступе:

1. Офіційний курс буде встановлюватись за підсумками торгів на валютному міжбанку.

2. Офіційний курс зможе коливатись (в оду й іншу сторону), але це не буде плаваючий курс як до війни. Оскільки НБУ суттєво обмежувати такі коливання за рахунок інтервенцій та збереження валютних обмежень.

3. НБУ не надає параметрів можливого діапазону коливань, дотримуючись принципу «конструктивної невизначеності». Але на перших етапах коливання будуть мінімальними, поступово розширюючись відповідно до макроекономічних умов. Можливі коливання визначатимуться ситуативними щоденними факторами, які також за необхідності будуть згладжуватись за рахунок інтервенцій.

4. Механізм курсоутворення на готівковому ринку не змінюється. Він як і зараз визначатиметься попитом і пропозицією. Утім завданням НБУ було і залишається мінімізація відхилення готівкового курсу від офіційного.

Голова НБУ Андрій Пишний під час пресбріфінгу Андрій Пишний, як повідомляє Укрінформ, зазначив, що Національний банк не відпускає курс у "вільне плавання"; регулятор і далі контролюватиме ситуацію на міжбанківському валютному ринку.

Він пояснив, що режим, який нині запроваджується регулятором, стосується насамперед бізнесу. Водночас правила встановлення курсу в тих сегментах ринку, де купує та продає валюту населення, не зміняться.

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Читайте також:

- Відрядження за кордон у воєнний час: організаційні моменти

- Імпорт товарів у період воєнного стану: коли оприбутковувати товар

- Імпорт товарів у період воєнного стану: особливості валютного регулювання

- Експорт послуг через посередника в період воєнного стану: облік в агента

- Експорт послуг через посередника в період воєнного стану: облік у довірителя

- Експорт послуг у період воєнного стану: як розрахуватися з нерезидентом

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини