Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Електронне декларування доходів чиновників повертається з негайним відкриттям декларацій – Закон

10 жовтня 2023, 12:55
2430
0
Автор:
Реклама

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про повернення електронного декларування чиновників із негайним відкриттям декларацій. Його Верховна Рада ухвалила 20 вересня з урахуванням вето президента Володимира Зеленського. Таким чином законопроєкт №9534 перетворився на Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» №3384-IX від 20.09.2023 року.

Закон передбачає, що чиновники та прирівняні особи повинні подати декларації за 2021-2023 роки не пізніше ніж через 90 днів після набуття чинності Законом.

Обов'язкове декларування для чиновників було тимчасово зупинене в перші тижні повномасштабної війни Росії проти України. 5 вересня Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №9534, яким відновила декларування для чиновників, але без негайного відкриття реєстру (відповідну поправку депутати не підтримали). 12 вересня Президент ветував закон, заявивши, що «декларації мають бути відкритими - і вже зараз, а не через рік».

Ухвалення закону про відновлення декларування виступає однією з умов для переговорів про вступ України до ЄС, а також є «структурним маяком» у меморандумі з МВФ за програмою розширеного фінансування.

Відтак під час дії воєнного стану до його припинення або скасування Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) має забезпечити відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не пізніше 60 днів з дня набрання чинності цим документом.

Водночас із відкритого доступу вилучаються декларації, які подані військовослужбовцями Збройних сил України, прикордонниками та працівниками Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, представниками Управління державної охорони, поліцейськими, які залучені до ведення бойових дій, учасниками миротворчих місій, пораненими, полоненими, громадянами, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, у тому числі, якщо відповідні декларації були подані до початку проходження військової служби, призначення на посади.

Національне агентство з питань запобігання корупції повинен вилучати декларації вищезазначених категорій громадян із відкритого доступу на підставі письмового подання керівника або заступника керівника державного органу, в якому проходить службу суб'єкт декларування.

Згідно з пропозиціями Президента, ці винятки не стосуються військовослужбовців на посадах міністрів та їхніх заступників, керівників центральних і місцевих органів виконавчої влади та їх заступників, на інших посадах в апаратах міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів системи правосуддя або відряджених на такі посади; тих, хто входить до складу військово-лікарських комісій, лікарсько-льотних комісій або відряджені до них; тих, хто проходить службу в територіальних центрах комплектування і соціальної підтримки або відряджені до них (окрім осіб рядового складу підрозділів охорони відповідних центрів); тих, які здійснюють підготовку, організацію, проведення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення.

Більш детально про новий Закон розповімо після офіційного оприлюднення його тексту.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини