Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна звільнити під час війни жінку, яка має дитину з інвалідністю

Реклама

Спираючись на ст. 184 КЗпП, роботодавець за власною ініціативою не може звільнити з роботи:

- вагітну жінку;

- жінку, яка має дітей віком до трьох років (також, коли надано відпустку без збереження зарплати тривалістю, згідно медичного висновку, але не більш як до досягнення дитиною 6 років);

- одиноку матір при наявності дитини віком до 14 років або дитини з інвалідністю.

Виключеннями із загального правила є лише випадок повної ліквідації підприємства або закінчення строку трудового договору. За таких умов допустимо звільнення перелічених категорій працівниць, але з обов'язковим їх працевлаштуванням.

Водночас у Держпраці нагадали, що визначення поняття одинокої матері на законодавчому рівні відсутнє, але відповідно до п. 9 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» № 9 від 06.11.1992 р., одинокою матір'ю потрібно вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або такий запис зроблено в установленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

Разом з цим, спеціалісти відмітили, що дитиною з інвалідністю вважається особа до досягнення нею 18 років.

Також доречно буде прочитати новину «Чи звільняти працівника, який отримав статус біженця за кордоном - Держпраці».

Відпустки, податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини