Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Орган влади може відмовитися від класифікації посад, але тоді залишиться з "голими" посадовими окладами

6 листопада 2023, 14:15
3376
0
Автор:
Реклама

Як відомо, 23 жовтня ухвалили постанову Кабміну про класифікацію посад. В усіх центральних органах виконавчої влади, які потраплять під дію цього акта, треба провести класифікацію посад. Це один з головних кроків на шляху до реформування зарплат для публічних службовців

Другим кроком буде новий рівень посадових окладів. 70% фактичного заробітку держслужбовця має складати справедливий посадовий оклад. І 30% - це ті надбавки, які передбачені законом і які мають бути стимулюючими: це і вислуга, і преміальний фонд. Зараз існує реальна диспропорція в зарплатах держслужбовців на однакових посадах. З'являється квазі-преміальний фонд, який використовується для стимулюючих надбавок, які при високих посадових окладах становлять понад 50%. І працівники таким чином мають додаткові доплати, так звані псевдопремії, які ніколи не були преміями, а були лише вирівнюванням на ринку праці достойного рівня оплати праці. Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов констатував це в ефірі Українського Радіо.

Урядовець зауважив, що центральний орган виконавчої влади може відмовитися від класифікації посад, але тоді він залишиться з "голими" посадовими окладами, без жодних стимулюючих надбавок і без можливості використовувати преміальний фонд. «Якщо це центральний орган виконавчої влади, який має спеціальний статус, високі посадові оклади і йому при цьому ок, то він може не йти на класифікацію посад. Якщо ми говоримо про збільшення та зменшення, то буде скорочення там, де було неправдиве та неправомірне збільшення, буде вирівнювання по багатьох посадах, де були карколомні премії в 300-400%. Вони будуть знищені, а зарплата залишиться такою самою. Буде збільшено зарплату там, де посада є недооцінена. Це буде комплексний процес. Можливо, що хтось і втратить. Але загалом ми очікуємо вирівнювання диспропорції в тому, що зарплата має бути прозорою», - сказав Олег Немчінов.

На питання чи передбачається зменшення незайнятих вакантних посад, завдяки яким виплачувалися надбавки, міністр відповів, що цієї лазівки в маніпулюванні більше не буде: «Є норма закону, яка говорить, що посади держслужбовців, які не заповнюються понад рік, можуть бути скорочені. Це наступний крок».

LIGA360 для органів влади - зручний інструмент для роботи держслужбовців, юристів, бухгалтерів та інших фахівців. Замовте доступ за посиланням.

Читайте також:

- Середня заробітна плата: зміни в нарахуванні компенсації та матеріальної допомоги працівникам

- Прийняття на роботу нового працівника на посаду, за якою тимчасово відсутній основний працівник

- Допомога працівникам на оздоровлення: підстави, облік, податки

- Військовий облік жінок із 1 жовтня 2023 року: про що слід знати роботодавцю

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини